Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

GRIP op de sluiting en ontruiming van camping Fort Oranje

Eerder publiceerde het IFV twee evaluaties over de toepassing van GRIP-3 en GRIP-4 bij de sluiting en ontruiming van camping Fort Oranje. In de uitgave GRIP op de sluiting en ontruiming van Fort Oranje zijn de bevindingen uit beide evaluaties samengebracht.

IFV 27 februari 2019

De publicatie start met een uitgebreid feitenrelaas over de periode van opschaling, die liep van 22 juni 2017 tot en met 10 januari 2018. Daarna worden de aanleiding en het proces van opschaling naar GRIP-4 beschreven en wordt ingegaan op de samenwerking onder GRIP-3 bij de ontruiming van het campingterrein. De betrokkenheid en rol van de veiligheidsregio bij de ontruiming en sluiting van de camping Fort Oranje worden vervolgens geanalyseerd aan de hand van zes dilemmas.

Meerwaarde in hectische situatie

Natuurlijk sprongen de gemeente, de GGD, de politie en de veiligheidsregio medio 2017 in het diepe. Zeker voor de veiligheidsregio was haar rol bij de sluiting en ontruiming van Fort Oranje ongebruikelijk. Uit de evaluatie volgt echter ook dat een veiligheidsregio met de combinatie van enerzijds een parate 24-uursdienst, duidelijke coördinatiestructuren en voldoende menskracht en middelen en anderzijds een grote dosis flexibiliteit in een dergelijke hectische situatie meerwaarde kan bieden.

Ontruiming en sluiting Fort Oranje

Begin juni 2017 maakte de gemeente Zundert bekend dat zij camping Fort Oranje wilde sluiten. Vervolgens kondigde de campingbeheerder aan alle bewoners op straat te zetten. Vanwege deze dreigende sociale calamiteit besloot de voorzitter van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant op 22 juni om regionaal op te schalen naar GRIP-4. Deze vorm van opschaling bleef van kracht tot 13 juli. Omdat de kans op escalatie leek te zijn verminderd, maar een (dreigende) crisis nog niet geheel was afgewend, werd besloten om GRIP-3 in te stellen. In de maanden erna werkte de gemeente - samen met de politie, de GGD en de veiligheidsregio - aan de ontruiming en sluiting van de camping. Uiteindelijk bleef GRIP-3 zes maanden van kracht. De camping was toen nagenoeg volledig ontruimd.

GRIP op de sluiting en ontruiming van camping Fort Oranje downloaden

GRIP op de sluiting en ontruiming van camping Fort Oranje

Artikel delen