Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

GGD-richtlijn Veehouderij en gezondheid gepubliceerd

De aanwezigheid van intensieve veehouderij kan invloed hebben op de gezondheid van omwonenden. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en adviseren uit voorzorg om terughoudend te zijn met het plaatsen van gevoelige bestemmingen als scholen, woningen en ziekenhuizen binnen 250 meter van veehouderijen en de ontwikkeling van veehouderijen in de buurt van gevoelige bestemming te beperken. Daarnaast adviseren de GGD’en om uitstoot van geur, stof, endotoxinen en ammoniak door veehouderijen te beperken.

RIVM 27 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -richtlijn beschrijft  de huidige kennis over veehouderij en gezondheid. GGD'en kunnen met deze kennis gemeenten informeren en adviseren. Deze informatie kunnen gemeenten gebruiken om gezondheid van omwonenden mee te wegen bij beleidskeuzen voor de ontwikkeling van veehouderijen. De richtlijn is door de GGD’en ontwikkeld, zodat ze op basis van dezelfde kennis over veehouderij en gezondheid kunnen adviseren. De coördinatie van de richtlijn ligt bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . 

Download rapport: GGD-richtlijn medische milieukunde: Veehouderij en gezondheid

Samenvatting

De aanwezigheid van intensieve veehouderij kan invloed hebben op de gezondheid van omwonenden. De GGD'en hebben de richtlijn 'Veehouderij en gezondheid' ontwikkeld zodat ze op dezelfde manier hierover kunnen adviseren. De coördinatie van de richtlijn ligt bij het RIVM.

De richtlijn beschrijft de huidige kennis over veehouderij en gezondheid. Ook geeft de richtlijn input voor gezondheidskundige adviezen voor omwonenden in verschillende situaties. Denk aan de uitbreiding of vestiging van veehouderijbedrijven, of de gebiedsinrichting van het platteland. Er is veel gezondheidswinst te behalen wanneer goed wordt nagedacht over de ruimtelijke inrichting, dus bij het opstellen van omgevingsvisies en plannen. Daarom is de GGD bij voorkeur vroeg in dit proces betrokken.

De GGD heeft twee uitgangspunten bij zijn adviezen. De eerste is voorzorg: wees terughoudend met het plaatsen van gevoelige bestemmingen en veehouderijen binnen 250 meter van elkaar (bij geitenhouderijen binnen 2 kilometer). Gevoelige bestemmingen zijn bijvoorbeeld woningen, scholen, en ziekenhuizen. Het tweede uitgangspunt is het streven om de uitstoot van geur, stof, endotoxinen (kleine stukjes bacteriën) en ammoniak van veehouderijen te verminderen.

Meer informatie

GGD Richtlijnen voor Medische Milieukunde

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.