Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Gelderland leidt versneld ambtenaren op voor woningbouw

Voor het versnellen van woningbouw blijkt gebrek aan ambtelijke capaciteit in veel gevallen een struikelblok. Provincie Gelderland wil de gemeenten hierbij helpen door ambtenaren versneld hiervoor op te leiden. Samen met stichting Werken in Gelderland en de Radboud Academy biedt de provincie een traineeship (opleidingprogramma) aan voor starters in het ruimtelijk domein.

Provincie Gelderland 15 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Gedeputeerde Peter Kerris: "We hebben meer woonspecialisten nodig om de woningbouw te versnellen. Samen met Werken in Gelderland en de Radboud Academy stomen we nieuw talent klaar voor een baan in het ruimtelijk domein."

Te weinig personeel

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er 85.000 woningen worden bijgebouwd. Al die bouwplannen moeten door de gemeenten worden beoordeeld. Alleen hebben gemeenten daar vaak niet genoeg personeel voor, terwijl de procedures alleen maar complexer zijn geworden door de regelgeving rond stikstof en PFAS en nieuwe voorwaarden aan duurzaamheid en klimaatadaptatie. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het tekort aan gekwalificeerd personeel het belangrijkste knelpunt voor het versnellen van de woningbouw.

25 Trainees van start

Werken in Gelderland, Radboud Academy en provincie Gelderland bieden daarom een traineeship aan om starters versneld op te leiden voor de woningbouw. In februari 2022 gaat de eerste groep van 25 trainees van start. Zij krijgen een baan aangeboden bij gemeenten of omgevingsdiensten en volgen daarnaast een gevarieerd opleidings- en coachingsprogramma dat samen met de Radboud Academy is ontwikkeld. In het programma is onder andere aandacht voor de omgevingswet en inwonersparticipatie, planologische procedures, klimaatadaptatie en verduurzaming van de woningbouw.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.