Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Geen verplichte zonne-panelen op erfgoed

Vanaf 1 juli aanstaande wordt het verplicht om een bepaalde hoeveelheid duurzame energie op te wekken, wanneer een gebouw ingrijpend is gerenoveerd waarbij ook de verwarmingsinstallatie is aangepakt. Er wordt een rekentool beschikbaar gesteld die voorrekent hoeveel zonnepanelen er dan tenminste op het gebouw zouden moeten worden gelegd - of welk equivalent aan energie er met bijvoorbeeld een warmtepomp moet worden gegenereerd. De nadruk die de regeling legt op betaalbaarheid, betekent dat niet gekozen wordt voor innovatief ontworpen energie-installaties en het belang van ruimtelijke kwaliteit.

14 april 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft samen met erfgoedorganisaties FIM, Heemschut en Behouden Huys in de Tweede Kamer gepleit voor meer zorgvuldigheid.

De verplichting om duurzame energie op te wekken geldt ook voor monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten en andere gebieden met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Uitzonderingen zijn mogelijk vanwege 'lokale omstandigheden' maar gemeenten hebben volgens de briefschrijvers te weinig tijd om die bijzondere kwaliteit in beleid vast te leggen.

De regeling is op een aantal punten nog onvoldoende duidelijk.
Ook de verplichting om de duurzame energie op het perceel van de verbouwing zelf te moeten opwekken wordt aangevochten. Het kan met het oog op de ruimtelijke kwaliteit of de erfgoedwaarden veel verstandiger zijn om de zonne-energie bijvoorbeeld op een tegenovergelegen bedrijf op te wekken.

De organisaties vragen de Tweede Kamer om dit onderwerp niet schriftelijk af te handelen, maar in een serieus debat te bespreken.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.