Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

'Geen huizen bouwen, maar gemeenschappen'

Bouwen, bouwen, bouwen is het domste dat je kan doen, zegt voormalig rijksbouwmeester (2015-2021) Floris Alkemade: ,,Je moet geen huizen bouwen, maar gemeenschappen." En nog een wijsheid: ,,Vergrijzing is een zege. Daar zit potentieel. Ouderen houden onze samenleving overeind."

Corrie de Leeuw, verslaggever Het Juiste Thuis 28 mei 2024

Floris Alkemade (1961), telg uit een huisartsenfamilie in Sint-Oedenrode, was de belangrijkste spreker tijdens de Regiobijeenkomst van Het Juiste Thuis op donderdag 25 april in het Eindhovense stadhuis. Een met een Juiste Thuis-deelnemers goed gevulde hal luisterde geboeid naar zijn betoog. Een betoog dat leidde naar een visie waar eigenlijk geen speld tussen te krijgen viel. Behalve dan misschien de weerbarstige realiteit, zo zou later blijken uit de vragen van verschillende toehoorders.

Twee vrouwen regelden de zorg voor het hele dorp

Om te beginnen, vertelt Alkemade hoe zijn moeder (ook huisarts) vroeger maandelijks met een van de katholieke zusters het welzijn en de gezondheid van de -meestal- oudere dorpsbewoners besprak. ,,Ach, zei de zuster dan, die Hennie loopt vort zo moeilijk... En bij d'n dieje moeten we ook es langs. En zo regelden die twee vrouwen binnen een uur de zorg voor het hele dorp", herinnert Alkemade zich.

Zo is het niet meer. En zo zal het ook niet meer worden. Maar de les die Alkemade deze middag wil overbrengen is duidelijk: in een goede gemeenschap zorgen mensen voor elkaar. En -zo zal hij even later uiteenzetten- slimme woningbouw en wijkinrichting, kunnen zo'n gemeenschap faciliteren.

Lees verder op de website van Het Juiste Thuis.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.