Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Geen energielabel? Dat kan u duur komen te staan

Het verduurzamen van vastgoed is helemaal 'hot'. Ook de overheid wil dat gebouwen energiezuiniger worden en om dat te bevorderen is het sinds 1 januari 2008 verplicht dat bij de overdracht, de verhuur of de oplevering het utiliteitsgebouw is voorzien van een definitief energielabel. Kopers en huurders zijn dan bij het selecteren van het nieuwe onderkomen beter in staat een vergelijking te maken.

1 december 2017

Wat zijn utiliteitsgebouwen?

Utiliteitsgebouwen

zijn gebouwen die geen woonbestemming hebben, denk hierbij aan hotels, scholen, bibliotheken, sportscholen en kantoren. Zoals altijd geldt dat op iedere regel een uitzondering is. Dat is hier ook het geval. Zo is bijvoorbeeld een energielabel niet verplicht als het gebouw gesloopt wordt of als het gebouw alleen een industriefunctie heeft.

De verplichting van een energielabel

Anders dan bij woningen, moet het energielabel voor een utiliteitsgebouw via een onafhankelijk gecertificeerde energieadviseur (een

EPA-U-adviseur

) worden aangevraagd. Als alles in orde is, ontvangt de gebouweigenaar het energielabel. De eigenaar is vervolgens verplicht een afschrift van het energielabel te overhandigen aan de (nieuwe) eigenaar of huurder. Als er sprake is van nieuwbouw of een zeer ingrijpende verbouwing is de aannemer of projectontwikkelaar verplicht om het energielabel bij de oplevering te overhandigen. Dit is anders indien de opdrachtgever al eigenaar van de bouwgrond was. Dan rust deze verplichting op voornoemde opdrachtgever. De verplichting om het energielabel af te geven geldt overigens niet voor

woningen

. Daar is de woningeigenaar enkel verplicht het energielabel te registeren.

De sancties

Het (opzettelijk) niet aanvragen en verstrekken van een energielabel kan u duur komen te staan. De Inspectie Leefomgeving en Transport ("

ILT

") controleert namelijk of men zich aan de regels heeft gehouden. Als de ILT constateert dat dit niet het geval is, zijn de rapen gaar: de boete bedraagt 410,00 (voor een natuurlijke persoon) of 20.500,00 (voor een rechtspersoon). Daarnaast kan onder bepaalde omstandigheden zelfs een gevangenis- of taakstraf worden opgelegd. Indien geen afschrift van het energielabel aan een huurder wordt verstrekt, dat kan hij dit melden bij de ILT. Let daarom goed op, onder meer bij het aangaan van een huurovereenkomst, of een energielabel wordt afgegeven. Bovendien is het energielabel slechts tien jaar geldig is. Tip: houd deze termijn dus goed in de gaten.

Artikel delen