Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gazprom contracten niet opzegbaar zonder afkoopsom?

In het FD van 27 februari 2022 zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): "Opzeggen betekent voor veel geld afkopen (...) We hebben geen ontbindingsclausule in het huidige contract." Beste mensen van de VNG, een dergelijke clausule hebt u ook niet nodig. De wet schiet u hier te hulp.

1 maart 2022

Blog

Blog

In art. 6:258 lid 1 BW is opgenomen:

"De rechter kan op verlangen van een der partijen de gevolgen van een overeenkomst wijzigen of deze geheel of gedeeltelijk ontbinden op grond van onvoorziene omstandigheden welke van dien aard zijn dat de wederpartij naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag verwachten."

U mag er gevoeglijk vanuit gaan dat, als uw contractspartij het invallen van een autonoom land financiert, dit een onvoorziene omstandigheid oplevert als voormeld. Kunt u zich al een rechter voorstellen, die u tegenwerpt:

  • Die invasie is geen onvoorziene omstandigheid, die had u maar moeten incalculeren.

of:

  • Het is toch helemaal niet relevant dat uw contractspartij een bloederige oorlog financiert?

Dat hierover niets in het contract staat - of onvoorziene omstandigheden misschien wel helemaal zijn weggecontracteerd - is niet relevant. Het gaat om dwingend recht, zie art. 6:250 BW. En ja, dat geldt ook na een aanbesteding.

Wat kan een afnemer doen? De volgende twee vorderingen instellen:

1. kort geding > schorsen betalingsverplichting

2. bodemzaak > eindigen overeenkomst

Wat ons betreft staat u volgende week in de rechtszaal!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.