Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Gasunie start met aanleg waterstofnetwerk Nederland

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft vandaag nieuwe plannen bekendgemaakt voor de aanleg van een landelijk transportnetwerk voor waterstof. Gasunie zal het waterstofnetwerk in Nederland de komende jaren gaan aanleggen en daarna ook de rol van beheerder van het waterstofnetwerk krijgen. Ook zal Gasunie een rol spelen in de opslag en import van waterstof. Vanwege de verwachte groei van de productie van waterstof via windparken op de Noordzee, gaat de minister onderzoeken of er ook een publiek waterstofnet op zee moet komen. Met deze nieuwe plannen wordt een grote stap gezet in de ontwikkeling van een duurzamer energiesysteem in Nederland.

Gasunie 30 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Nederland Waterstofland

Nederland heeft alles in huis om van waterstof een succes te maken. De Noordzee is uitermate geschikt voor het plaatsen van windmolens en we hebben fijnmazige en efficiënte infrastructuur voor transport en opslag. Hierdoor kunnen we ambitieus inzetten op CO2-vrije waterstof: van de grootschalige productie, het transport in binnen- en buitenland tot en met de opslag.

Han Fennema, CEO van Gasunie: “Gasunie is erg positief over de plannen die minister Jetten vandaag bekend heeft gemaakt. Het is goed om te investeren in waterstof, want zo hebben we in de toekomst meer schone energie van eigen bodem. Wij gaan nu dan ook met veel energie aan de slag met de aanleg van het publieke waterstofnetwerk in Nederland.”

Waterstofnetwerk Nederland

Het waterstofnetwerk verbindt in de komende jaren de zeehavens met de grote industriële clusters in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd. Zo kan de groei van de waterstofmarkt worden gefaciliteerd.

Schoon en zuinig

Bij de ontwikkeling van het waterstofnetwerk worden vooral bestaande leidingen gebruikt die beschikbaar komen omdat er in de komende jaren steeds minder aardgastransport is. Circa 85% van het landelijke netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen. Dat is goed voor het milieu en er zijn relatief weinig nieuwe graafwerkzaamheden nodig. Het is ook goed voor onze portemonnee, want hergebruik van bestaande infrastructuur is veel goedkoper. Gasunie levert hiermee dan ook een flinke bijdrage aan de betaalbaarheid van de energietransitie.

Een duurzame, sterke economie

Waterstof gaat een cruciale rol spelen in de verduurzaming van Nederland. Het is met name geschikt om de komende jaren onze bedrijven en industrie te helpen om schoner en zuiniger te gaan werken.

De industrie in Nederland is op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 25% van de nationale CO2-uitstoot. Door het gebruik van waterstof als grondstof en brandstof kan de uitstoot in de industrie worden teruggedrongen en wordt een grote bijdrage aan de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 geleverd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.