Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Frequentiestoring door zonnepanelen

In het jaarbericht 2020 ‘Verbinding, vertrouwen, vooruitgang’ legt Agentschap Telecom verantwoording af over zijn taken binnen de verschillende werkgebieden in 2020. Een van de onderwerpen besproken in het jaarbericht gaat over zonnepaneelinstallaties die ernstige storingen op het C2000-netwerk, dat door politie-, brandweer-, en ambulancediensten gebruikt wordt, veroorzaken. Als er niets gedaan wordt, wordt het probleem steeds groter, aldus Agentschap Telecom.

Agentschap Telecom 8 juni 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Door de energietransitie neemt het aantal zonnepaneelinstallaties in Nederland snel toe. Dat is een mooie ontwikkeling. Helaas veroorzaken sommige zonnepaneelinstallaties ernstige storingen op het C2000- netwerk, dat door politie-, brandweer- en ambulancediensten gebruikt wordt. Deze zonnepaneelinstallaties liggen hoog en zenden de hele dag stoorsignalen uit. Als er niets gedaan wordt, wordt het probleem steeds groter. Agentschap Telecom is bezorgd over deze ontwikkeling. De bruikbaarheid van de frequentieruimte staat op het spel door deze zogenaamde ‘man-made noise’. Bij zonnepaneelinstallaties zit het stoorpotentieel in de gebruikte componenten en/of de installatiewijze. Aan de installatie kan wat gedaan worden, maar de gebruikte apparatuur voldoet helaas regelmatig niet aan de wettelijke eisen (EMC-richtlijn).

Agentschap Telecom heeft in 2020 veelvuldig contact met de installatiebranche. We informeerden en stimuleerden de branche om zonnepaneelinstallatie zo aan te leggen dat de kans op storingen geminimaliseerd wordt. Verder zijn componenten die onderdeel uitmaken van een zonnepaneelinstallatie onderzocht. Op dit moment is Agentschap Telecom gestart met een zaak tegen een fabrikant. Deze fabrikant is opgedragen goede apparatuur op de markt te brengen en bestaande apparatuur die stoort, aan te passen. Doet hij dat niet, dan worden er boetes opgelegd. De zaak is ook gedeeld met andere toezichthouders in Europa, omdat deze fabrikant ook producten in andere EU landen op de markt brengt. Daar spelen soortgelijke problemen. Agentschap Telecom zet zich in voor eenzelfde aanpak in de interne markt van de EU.

Lees hier het Jaarbericht Agentschap Telecom 2020

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.