Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Financiën en governance bodemtaken goed regelen

De VNG vraagt bij de Tweede Kamer aandacht voor het probleem dat gemeenten hebben met bodemvervuiling. Het is een absolute voorwaarde dat de financiën en de governance goed geregeld zijn voordat de Omgevingswet in werking treedt per 2022. Anders is de stelselwijziging naar onze mening een te groot risico.

VNG 15 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De problemen rondom PFAS en granuliet laten zien dat we nog niet van de problemen rondom zeer zorgwekkende stoffen en bodemvervuiling in het algemeen af zijn. Dat baart gemeenten zorgen. Zij worden vanaf 2022 bevoegd gezag voor de bodemkwaliteit en er zijn geen middelen opgenomen om deze nieuwe taken uit te voeren. 

Door de financiële problemen van gemeenten hebben zij op dit moment zelfs de middelen niet om te starten met de voorbereiding van de implementatie van de bodemtaken Omgevingswet. Dit gaven de leden ook aan met de tijdens de ALV aangenomen motie over bodemtaken en middelen. 

Wie is waarvoor verantwoordelijk 

Naast de financiën moet ook de governance, dus wie is waarvoor verantwoordelijk, goed worden geregeld. Een onvoldoende functionerend bodemsysteem leidt immers tot economische schade door vertraging van onder meer woningbouw, infrastructuur en energietransitie. Dat is gebleken rondom PFAS en deze problemen zullen zich opnieuw voordoen als een volgende zeer zorgwekkende stof in het milieu wordt aangetroffen.  

Meer informatie 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.