Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Europese Agenda Stad verlengd en versterkt

De Europese stedelijke agenda loopt nog ten minste 5 jaar en wordt gemoderniseerd en versterkt. Dat is afgesproken in het Ljubljana Agreement, dat de EU-ministers voor stedelijke ontwikkeling vandaag hebben aangenomen. Dit is goed nieuws voor de invloed van steden en regio’s op EU-beleid en -regelgeving.

VNG 26 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Partnerschap met nationale regeringen en Europese instellingen

De Urban Agenda for the EU werd in 2016 onder Nederlands voorzitterschap van de EU in het leven geroepen om de positie van steden en regio's bij EU-beleid en -regelgeving te vergroten. In de Urban Agenda werken partijen van EU- tot lokaal niveau in partnerschappen op gelijke voet samen aan betere regelgeving, betere financiering en betere kennisdeling voor Europese steden.

Deze bestuurlijke innovatie levert steden een plek op aan tafel in Brussel, en concrete resultaten op het gebied van bijvoorbeeld innovatief aanbesteden, migratie, mobiliteit, digitale transitie en klimaatadaptatie. Het gaat om partnerschap en dat is wat de VNG en Nederlandse gemeenten willen: een echt partnerschap met nationale regeringen en met de Europese instellingen.

Modernisering van de Urban Agenda

Het Ljubljana Agreement lanceert een gemoderniseerde en versterkte Urban Agenda, met een duidelijk meerjarig werkplan, meer aandacht voor kleinere steden en versterking van de pijler ‘betere regelgeving’. Centraal staat de voorbereiding van ten minste 4 nieuwe partnerschappen: Greening Cities en Sustainable Tourism begin 2022, later gevolgd door Cities of Equality en Food.

Nederland heeft een belangrijke aanjagende en verbindende rol gespeeld bij de oprichting en continuering van de Urban Agenda. Het rijk, de VNG en een aantal Nederlandse gemeenten hebben een jaar lang sterk op de modernisering van de Urban Agenda ingezet.

‘Steden en stedelijk beleid op de kaart gezet’

René de Heer, wethouder van Zwolle en bestuurlijk portefeuillehouder van de VNG voor de Urban Agenda, is blij met dit mooie lobbyresultaat. ‘Steden en stedelijk beleid zijn dankzij de unieke bottom-up approach van de Urban Agenda in Europa beter op de kaart gezet. Niet alleen in Brussel, maar ook in vele lidstaten is de aandacht voor stedelijk beleid gegroeid. Het is belangrijk dat we van de nieuwe partnerschappen uit de gemoderniseerde en versterkte Urban Agenda net zo’n succes maken als van de eerste partnerschappen onder het Pact van Amsterdam’, aldus De Heer. Hij roept Nederlandse gemeenten op om aan de nieuwe partnerschappen deel te nemen en voorstellen voor nieuwe partnerschappen te blijven doen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.