Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Europees Parlement stemt voor ETS gebouwde omgeving

Aedes 21 april 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het Europese Parlement heeft het onderhandelingsakkoord over het emissiehandelssysteem ETS goedgekeurd op 19 april 2023. De verwachting is dat alle lidstaten hier mee instemmen en dat met ingang van 2027 ook het nieuwe emissiehandelssysteem voor de gebouwde omgeving en wegtransport (ETS2) in werking treedt.

Een deel van de inkomsten is bestemd voor een Europees sociaal klimaatfonds waarmee onder meer woningen kunnen worden verduurzaamd. Aedes wijst er op dat het overgrote deel van de inkomsten terugvloeit naar de staatskas en roept de overheid op om juist die middelen in te gaan zetten voor het verduurzamen van woningen.

Inkomsten gebruiken voor verduurzaming

Met de komst van ETS2 krijgen energieleveranciers de verplichting om emissierechten te kopen voor de warmte die zij leveren aan huishoudens. De verwachting is dat zij deze extra kosten zullen doorberekenen aan huishoudens. 

Aedes ziet ETS2 als een extra instrument om de duurzaamheidsdoelen te halen. De inkomsten die dit overheden oplevert moeten dan wel gebruikt worden om daadwerkelijk woningen te renoveren en verduurzamen. Hiermee worden én slagen gemaakt in de verduurzaming van woningen én help je huishoudens ook om hun energieverbruik omlaag te krijgen.

Emissiehandelssysteem voor de gebouwde omgeving

EU ETS is het emissiehandelssysteem van de Europese Unie. De Europese Commissie had voorgesteld een nieuw ETS op te richten voor de gebouwde omgeving en wegtransport. 

De ingangsdatum (januari 2027) van ETS2 kan bij hoge energieprijzen nog een jaar worden uitgesteld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.