Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Erfafscheidingen tot 2 meter hoog op hoeksituaties zijn vergunningvrij geworden

Een verruiming van het vergunningvrij bouwen, met grote gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit: erfafscheidingen die grenzen aan openbaar gebied, zijn met de bruidsschat vergunningvrij tot 2 meter hoog.

19 februari 2024

Blog

Blog

De bruidsschat omgevingsplan spreekt bij het vergunningvrij bouwen erfafscheidingen niet meer over ‘achter de voorgevelrooilijn’, maar over ‘achter de voorkant’. Erfscheidingen die in het zijerf van het gebouw worden geplaatst grenzend aan het openbare gebied, zijn met de bruidsschat daardoor tot 2 meter hoog vergunningvrij geworden.

Deze erfafscheidingen hoeven niet te voldoen aan de bouwregels van het omgevingsplan en welstandseisen, mits de bruidsschat natuurlijk één op één is overgenomen. In de meeste bestemmingsplannen (nu omgevingsplan) is op deze hoeksituaties een maximale bouwhoogte van 1 meter opgenomen voor de zichtlijnen van de straat. Ook kan de verkeersveiligheid een rol spelen om niet 2 meter rechtstreeks toe te staan. Ik kan mij voorstellen dat niet elke stedenbouwkundige of bewoner gelukkig is met deze toch wel ingrijpende wijziging.

Op LinkedIn heeft Wico Ankersmit dit geïllustreerd met een praktijkzaak met de wettelijke bepalingen. Inmiddels heeft BZK bevestigd dat deze uitleg klopt. Dit geldt ook voor tuinbestemmingen. Een tuinbestemming staat ten dienste van het wonen waardoor met de functionele relatie de erfafscheiding ook op deze bestemming 2 meter hoog mag worden.

Zie ook: Vergunningsvrij bouwen op een erf


Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.