Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Energielabel verplicht voor alle vakantie- en recreatiewoningen

Verhuurt u een vakantie- of recreatiewoning? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Vanaf 1 januari 2024 wordt hierop gecontroleerd en kunt u een boete krijgen als u geen energielabel hebt. Ook bent u verplicht om het energielabel te vermelden in alle advertenties, ook op social media.

Dhr. M.F. (Mathijs) van Gaalen 10 november 2023

Blog

Blog

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting. U heeft geen energielabel nodig voor:

  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

  • Vrijstaande woningen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.

  • Vrijstaande gebouwen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een kleine speelruimte op een vakantiepark.

  • Recreatiewoningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Bijvoorbeeld recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet gebruikt worden.

  • Tijdelijke gebouwen die hoogstens 2 jaar worden gebruikt.

  • Gebouwen zonder installaties om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie. Bijvoorbeeld een schuur of trekkershut groter dan 50m2 zonder installaties.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.