Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Eerste maand verbodsgebieden vakantieverhuur

Sinds 1 juli is het verboden om je woning te verhuren aan toeristen in 3 gebieden in de binnenstad: op de Wallen en in het zuidelijke deel van de grachtengordel, grofweg tussen de Amstel en de Leidsegracht. ln de eerste maand van het verbod hebben we 3 voorwaardelijke boetes (lasten onder dwangsom) van € 50.000,- opgelegd aan bewoners die hun woning actief aanbieden op vakantieverhuurplatforms.

Gemeente Amsterdam 4 augustus 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

We controleren in de verbodsgebieden niet alleen op de daadwerkelijke verhuur van woningen, maar ook op het actief aanbieden van vakantieverhuur. De gemeentelijke handhavers hebben nog meer adressen in het vizier.

Voorwaardelijke boete voor woning die te huur is

Er worden in de verbodsgebieden nu aanzienlijk minder woningen te huur aangeboden. Maar nog lang niet iedereen heeft zijn woning van de verhuurplatforms gehaald. Veel advertenties staan op pauze of hebben de agenda tijdelijk geblokkeerd. Na een pauzetijd zetten sommige verhuurplatforms de advertentie weer online. Als een advertentie niet is verwijderd, en de woning is te boeken, dan riskeert de bewoner een voorwaardelijke boete van € 50.000,-. Als de advertentie na deze waarschuwing wordt verwijderd, is er niets aan de hand.

Onherroepelijke boete voor woning die verhuurd is

Een bewoner die zijn woning in een van de verbodsgebieden (Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde of Grachtengordel Zuid) daadwerkelijk verhuurt aan toeristen, krijgt direct een onherroepelijke boete van € 20.750,-. Daarnaast kan een last onder dwangsom worden opgelegd als de eigenaar toch doorgaat met adverteren. Als er sprake is van een illegaal hotel waarbij 2 of meer appartementen aan toeristen worden verhuurd, dan kunnen naast de boete van € 20.750,- per appartement, de appartementen ook voor 3 maanden worden gesloten.

Minder overlast door toerisme

Met de verbodsgebieden legt het stadsbestuur vakantieverhuur nog verder aan banden. Dit moet de leefbaarheid in deze gebieden verbeteren en de overlast door toerisme verminderen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.