Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Een eerlijke kans bij de veiling van tankstations: wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer

Tankstations langs rijkswegen staan op grond die in eigendom is van de Staat. De Staat sluit huurovereenkomsten met de exploitanten van de tankstations. Met wie de huurovereenkomst wordt gesloten wordt bepaald door een veiling. Uit een evaluatie bleek dat de veilingmethode verbeterd kon worden.

Annemarie Drahmann. Stibbeblog 18 april 2016

Begin april heeft Minister Blok daarom een

wetsvoorstel

bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel wijzigt de

Wet tot veiling van bepaalde verkooppunten van motorbrandstoffen

.

Doel van het wetsvoorstel

Het doel van het wetsvoorstel is het verbeteren van de mogelijkheden voor potentiële bieders om een beter onderbouwd bod te kunnen uitbrengen tijdens de veiling. Het wetsvoorstel wil voorkomen dat de zittende huurder ten opzichte van de overige deelnemers aan de veiling onevenredig voordeel uit zijn bestaande positie kan putten.

Door vooraf meer informatie aan de potentiële bieders te verstrekken, wordt getracht een level playing field te creëren waarbij alle bieders een gelijke kans hebben om het huurrecht te verkrijgen.

Inhoud van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel bevat twee belangrijke verbeteringen voor de positie van potentiële bieders, namelijk:

  • Het introduceert een verplichting tot het verstrekken van bepaalde aanvullende gegevens ten behoeve van het biedboek voor de veiling; en

  • Het introduceert een bestuurlijke boete voor het niet of niet volledig verstrekken van die gegevens.

Deze gegevens zijn noodzakelijk om potentiële huurders zo volledig mogelijk te informeren over de te huren locatie en de daarbij behorende huurovereenkomst. De gegevens die verstrekt moeten worden zijn:

  • de doorzet, uitgesplitst naar verkochte soorten motorbrandstoffen;

  • de kaartliters, uitgesplitst naar verkochte soorten motorbrandstoffen; en

  • de shopomzet.

Deze gegevens moeten betrekking hebben op de laatste drie jaren voorafgaand aan het jaar waarin de veiling plaatsvindt. De gegevens worden verstrekt aan de minister waarna in het biedboek de gemiddelden worden opgenomen van de gegevens over de verstrekte jaren.

De bestuurlijke boete die kan worden opgelegd bedraagt ten hoogste eenmaal de gebruiksvergoeding voor het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de veiling plaatsvindt. De gebruiksvergoeding is het bedrag dat een huurder ieder jaar aan de Staat moet voldoen voor het gebruik van de locatie.

Vanaf september 2017 worden de eerste locaties voor de tweede keer geveild. Deze veilingen met de daarbij behorende regels moeten uiterlijk begin 2017 bekend worden gemaakt. De wetgever streeft er daarom naar om de wet uiterlijk op 1 januari 2017 in werking te laten treden.

Klik hier voor meer artikelen van Stibbe.

Artikel delen