Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Dins­dag 18 april twee­de rechts­zit­ting over vleer­mui­zen in spouw­mu­ren

De Afdeling bestuursrechtspraak houdt op dinsdag 18 april om 10.00 uur een tweede zitting in een rechtszaak in het kader van de Wet natuurbescherming over de eventuele aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren. De Afdeling bestuursrechtspraak maakte in deze zaak eerder dit jaar gebruik van het instrument van de ‘amicus curiae’, zogenoemde externe ‘meedenkers’.

Raad van State 10 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wat is de amicus curiae?

Normaal gesproken maakt de bestuursrechter alleen gebruik van informatie die procespartijen in een concrete rechtszaak aanleveren, maar soms heeft hij behoefte aan meer of andere informatie. Door de inbreng van externe meedenkers kan de rechter een beter en breder zicht krijgen op de mogelijke maatschappelijke gevolgen van de beslissing die hij moet nemen en zo een beter gefundeerde uitspraak doen. Deze ‘meedenkers’ leveren daarmee een bijdrage aan de rechtsvorming.

41 reacties

In deze zaak wilde de Afdeling bestuursrechtspraak meer informatie over de mogelijkheden tot onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren en de mogelijke gevolgen van handhaving op grond van de zorgplicht in artikel 1.11 van de Wet natuurbescherming als vleermuizen aanwezig kunnen zijn in een spouwmuur. De Afdeling bestuursrechtspraak vroeg daarom een aantal specifieke organisaties om een schriftelijke reactie. Daarnaast gaf zij begin januari 2023 iedereen de gelegenheid om via de website van de Raad van State schriftelijk te reageren. Van die mogelijkheid hebben 41 personen en organisaties gebruikgemaakt.

Livestream

De Afdeling bestuursrechtspraak zet de behandeling van de rechtszaak nu voort. Zij houdt daarom op dinsdag 18 april 2023 om 10.00 een tweede rechtszitting. De zitting zal ook via een livestream te volgen zijn. Daarover verschijnt later meer informatie op deze website.

Waar gaat deze rechtszaak over?

In juni 2022 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak een zaak op zitting behandeld die gaat over een dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft opgelegd aan een isolatiebedrijf. Het bedrijf adverteert in een reclamefolder dat zij binnen vijf weken na het opstellen van de offerte kan beginnen met isolatiewerkzaamheden. Vóór de werkzaamheden inspecteert het bedrijf de muren met een endoscoop op isolatiemateriaal en leidingen en de mogelijke aanwezigheid van dieren. Volgens de provincie overtreedt het bedrijf in deze zaak de Wet natuurbescherming, omdat het in vijf weken niet genoeg onderzoek kan doen naar de eventuele aanwezigheid van vleermuizen in (spouw)muren en daken. De provincie legde het bedrijf een dwangsom op om herhaling van de overtreding te voorkomen. Het bedrijf kwam al eerder tegen de dwangsom in beroep bij de rechtbank Midden-Nederland, maar kreeg daar geen gelijk. Het bedrijf is daarom tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.