Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

‘De Omgevingswet is veel meer een ICT-project dan wetgeving’

OmgevingsplanOnline start een partnership met PONT | Omgeving. Omgevingsjurist en oprichter Marian Harberink vertelt over hoe zij naar actuele ontwikkelingen in het ruimtelijk domein kijkt. “De regie moet weer terug naar de gemeente en daar willen we graag aan bijdragen. Gedeeltelijk uitbesteden is prima, maar het is nu uit balans.”

7 februari 2024

Interviews

Interviews

Wat zijn de grootste uitdagingen in het fysieke domein?

“Het tekort aan kennis bij gemeenten is een groot probleem. Er is de afgelopen jaren veel te veel uitbesteed, waardoor de kennis grotendeels is verdwenen. Het uitbesteden is uit balans. Gemeenten zijn holle organisaties geworden die veel te afhankelijk zijn van adviesbureaus. De regie moet weer terug naar de gemeente en daar willen we graag aan bijdragen. Gedeeltelijk uitbesteden is prima, maar het is nu uit balans.”

Welke ontwikkelingen moeten we zeker in de gaten houden?

“De steeds verder oprukkende digitalisering van wetgeving. De Omgevingswet is eigenlijk veel meer een ICT-project dan wetgeving. Er moet meer aandacht komen voor het rechtszekerheidsbeginsel en juridische samenhang in het nieuwe omgevingsplan. Dat is voor de praktijk erg belangrijk.

Dat dreigt verloren te gaan. Dat komt doordat een digitaal omgevingsplan in software uit codetaal bestaat en ook zo is ingericht qua structuur. Het is geen juridisch omgevingsplan waar meer ruimte is voor nuance. Codetaal (machinetaal) is eendimensionaal. De fysieke leefomgeving buiten is dat niet, die is weerbarstig en vol nuance. Uitdagingen genoeg!”

Kunnen jullie iets vertellen over actuele thema’s waar jullie je op dit moment veel mee bezig houden?

“Wij maken casco-omgevingsplannen op maat voor gemeenten. Daarnaast geven we praktische cursussen op het gebied van het omgevingsplan aan gemeenten. We hebben zelf een uitgebreide gemeentelijke werkervaring en kennen de gemeentelijke organisatie door en door.

Ons aanbod bestaat uit een programma ‘In 6 stappen naar een nieuw omgevingsplan!’. Dat programma duurt vier maanden. Elke twee weken geven we oefensessies bij gemeenten en leren ro-ambtenaren wat er qua inhoud in het nieuwe omgevingsplan zit en hoe het casco-omgevingsplan opgebouwd wordt. Daarnaast kunnen ze in eigen tempo en 24/7 leren in het platform startomgevingsplan.nl.

Verder geven we oefensessies voor het wijzigen van het omgevingsplan ‘het omgevingsplan platgeslagen!’. We vinden dat de regie terug moet naar de gemeente. Dus moet er ook flink in kennis worden geïnvesteerd.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.