Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De Jonge: 'Straatje erbij' in elk dorp of elke wijk

Als het aan minister Hugo de Jonge (Wonen) ligt, wordt het gemeenten niet lastig gemaakt als zij een wijk of een dorp met een extra straat willen uitbreiden.

VNG 3 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Als zich in de praktijk belemmeringen voordoen om het principe van ‘een straatje erbij’ toe te passen, wil De Jonge bekijken hoe die kunnen worden aangepakt. Hij laat daar nu onderzoek naar doen en hoopt daar in augustus meer over te kunnen melden.

De minister reageert hiermee op Kamervragen van Inge van Dijk (CDA). Volgens haar wil ‘een overgrote meerderheid’ van de Nederlanders dat hun gemeente het mogelijk maakt om bij elke wijk en bij elk dorp een straatje met betaalbare woningen bij te bouwen. Ze baseert zich daarbij op een onderzoek van projectontwikkelaar Van Wijnen.

Volgens De Jonge levert ‘een straatje erbij’ niet alleen een oplossing voor het woningtekort, maar kan het vooral voor kleine kernen met weinig mogelijkheden om in het bestaand bebouwd gebied te bouwen uit het oogpunt van leefbaarheid van belang zijn. ‘Bijvoorbeeld omdat starters dan de mogelijkheid hebben in hun thuisgemeente te kunnen blijven wonen of dat er door extra woningen sprake blijft van voldoende draagkracht voor collectieve voorzieningen.’

De minister onderzoekt daarom ook of het nodig is om belemmeringen weg te nemen voor het bouwen aan de randen van steden en dorpen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.