Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Consequenties BENG en TOjuli in beeld gebracht

In opdracht van de Lenteakkoordpartners (Bouwend Nederland, Aedes, NEPROM, NVB) en de deelnemers van de ZEN-Themagroep ZEN, heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs de consequenties van BENG en TOjuli bij twaalf praktijkprojecten in beeld gebracht.

Bouwend Nederland 22 september 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Er is hierbij gebruik gemaakt van de meest recente versie van de NTA 8800, de nieuwe grenswaarde voor TOjuli en de nieuwste geattesteerde software (Uniec 3). De resultaten zijn openbaar gemaakt.

Wat is de conclusie uit alle berekeningen?

De meeste woningen met een EPC van 0,4 voldoen óók aan de drie BENG-eisen. Soms zijn enkele extra maatregelen nodig. BENG 2 (primair fossiel energiegebruik) lijkt dan vaak de grootste bottleneck, maar dat kan met extra PV-panelen meestal makkelijk worden opgelost. De tweede bottleneck is de eis voor TOjuli. Om daaraan te voldoen zijn in woningen zonder actief koelsysteem vaak wèl extra (kostbare) maatregelen nodig zoals buitenzonwering of zonwerende beglazing. Het ligt vaak meer voor de hand om het ontwerp hierop aan te passen. Daar is in de doorrekening echter niet naar gekeken.

Download het document

De rekenuitkomsten staan in Energieconcepten BENG UNIEC3, door Nieman RI in opdracht van Lente-akkoord, 27 juli 2020. Hoofdpunten van de doorrekening staan in de nieuwe Lente-akkoordpublicatie Woningbouw volgens BENG en TOjuli die binnenkort verschijnt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.