Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Conflict tussen aannemers bijgelegd. Bouw stikstofinstallatie Zuidbroek in versnelling

Ruim 500 medewerkers, afkomstig uit heel Europa, gaan in de komende maanden de bouw van de stikstofinstallatie in Zuidbroek verder afronden. Het conflict, dat enige tijd geleden tussen de betrokken aannemers was ontstaan, is bijgelegd, waardoor voortzetting van de werkzaamheden weer mogelijk is. Extra personeel is aangetrokken om de fabriek - die voor ongeveer 90% gereed is - verder af te bouwen. De verwachting is dat de bouw van de fabriek eind augustus gereed is.

Gasunie 18 juli 2022

De eerste stikstofproductie vindt dan in oktober plaats. De aangepaste planning heeft geen gevolgen voor de benodigde gaswinning uit het Groningenveld.

Terugval marktvraag

De effecten op de benodigde gaswinning in het Groningenveld voor het volgende gasjaar (oktober 2022- oktober 2023) zijn er niet omdat de marktvraag naar aardgas ondertussen aanzienlijk is teruggelopen. Daarnaast is vanuit het ministerie onlangs het besluit genomen om - vanwege de geopolitieke situatie - nog geen productielocaties van het Groningenveld definitief te sluiten, maar op een zogenaamde minimum-flow te houden. De andere bestaande stikstofinstallaties van Gasunie kunnen hierdoor voldoende productie leveren.

10 miljard m³ pseudo Groningengas

Met de ingebruikname van de stikstofinstallatie in Zuidbroek kan op basis van toevoeging van stikstof aan geïmporteerd gas, jaarlijks maximaal tien miljard m3 pseudo Groningengas geproduceerd worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.