Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Commissie Werk Programma 2022: van belang voor gemeenten

De Europese Commissie heeft op 19 oktober 2021 haar werkprogramma voor 2022 gepubliceerd. In het jaarlijkse werkprogramma geeft zij aan welke wetsvoorstellen zij zal publiceren. Ook bevat het programma welke bestaande voorstellen zij zal herzien en welke overbodige voorstellen zij zal terugtrekken.

VNG 20 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Commissie voorziet komend jaar veel nieuw beleid op haar belangrijke prioriteiten van de Green Deal en de Digitale Agenda. Voor gemeenten lijken de herziening van de luchtkwaliteitsrichtlijn, een nieuw initiatief voor geïntegreerde waterkwaliteit en een plastics pakket van belang. Daarboven worden ook herzieningen van de richtlijn stedelijk afvalwater en het greendata4all initiatief rondom milieuinformatie en ruimtelijke data (Inspire) verwacht. De EU cyber resilience act, digitale vaardigheden en een initiatief voor nieuwe multimodale digitale mobiliteit hebben onze aandacht vanuit de digitale agenda. Het actieplan voor een versnelde digitale transformatie van de energiesector verbindt de energietransitie en de digitale transitie aan elkaar en moet zorgen voor slimme toepassingen en een geïntegreerd energiesysteem.

De nieuwe voorstellen komen bovenop de al lopende voorstellen waarover nu onderhandeld wordt in het Europees Parlement en tussen lidstaten in de Raad. In 2021 is er veel wetgeving gepubliceerd over de EU green deal (energie, klimaat, milieu en circulaire economie) en de digitale agenda (o.a. kunstmatige intelligentie, Digital Governance Act en digitale identiteit), waarover nog druk onderhandeld wordt. Voor het einde van het jaar komen daar nog voorstellen bij over mobiliteit, energiebesparing in de gebouwde omgeving, bodem, afval, democratische verkiezingen en de datawet bij.

Tenslotte beginnen volgend jaar de nieuwe programma’s uit het Meerjarig Financieel Kader, waarbij de structuurfondsen (EFRO, ESF+, Interreg, JTF), de Onderzoeksprogramma’s (Horizon), landbouw (NSP en Leader), CEF, Life+ belangrijk zijn. We hopen dan ook met het rijk eindelijk te beginnen aan het EU Herstelfonds (RRF), waar voor Nederland ook € 5,7 mld is gereserveerd.

Lees verder

Commission Work Programme 2022

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.