Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Burenakkoord Zaanstad: Sneller bouwvergunning als buren erachter staan

Waarom ellenlange bezwaarprocedures doorlopen en jarenlang twisten met de buren, als het ook anders kan? Dankzij het Burenakkoord in Zaanstad kunnen vergunningen in de toekomst sneller en makkelijker verleend worden. Mits de buren achter de bouwplannen staan.

Bouwend Nederland 13 January 2015

Waarom ellenlange bezwaarprocedures doorlopen en jarenlang twisten met de buren, als het ook anders kan? Dankzij het Burenakkoord in Zaanstad kunnen vergunningen in de toekomst sneller en makkelijker verleend worden. Mits de buren achter de bouwplannen staan.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? En vooral: als de mensen in de directe omgeving het allemaal een goed plan vinden? Vanuit die gedachte is het Burenakkoord opgezet. Er zijn soms initiatieven in de stad die volgens de bestaande regels en beleidskaders net niet helemaal kunnen, terwijl de bewoners het wél heel graag zouden willen, zegt wethouder Dennis Straat.

Die zaken blijven vaak heel lang in de procedure zitten. Er wordt enorm veel tijd en energie ingestopt, zowel door inwoners als door de gemeente. Zonde, want door de regeldruk te verminderen en kleinschalige initiatieven meer ruimte te geven, krijgen bewoners meer zeggenschap over hun eigen leefomgeving. En dat past helemaal in deze tijd. Het Burenakkoord biedt ruimte aan dat soort initiatieven.

Vermindering van regeldruk

In feite draaien wij het om, vervolgt Straat. Wij vragen bewoners met een initiatief om draagvlak in de buurt te zoeken. Als je zeker weet dat de buren jouw bouwplan steunen, zullen wij als gemeente makkelijker van onze beleidskaders afwijken.

Hoewel Straat uiteraard hoopt op meer banen in de bouw, zal het Burenakkoord in eerste instantie vooral snelheid en vermindering van regeldruk opleveren. En dan vooral bij kleinere verbouwingen zoals schuttingen, uitbouw en dakkappellen. De echt grote projecten vallen niet onder het Burenakkoord.

Geen vicieuze cirkel

De grote winst zal vooral zitten in de snelheid van de aanvraag. Straat: Ik kom dossiers tegen die soms al twee jaar heen en weer gaan. Doordat je vooraf al weet dat de buren erachter staan, verloopt de procedure vele sneller en makkelijker en voorkom je die vicieuze cirkel. Tegelijkertijd blijven de formele rechtsmiddelen wel bestaan.

Buren die niet in het akkoord zijn meegenomen of die later alsnog bezwaar hebben, kunnen hun rechten gewoon blijven uitoefenen. En als gemeente kunnen wij uiteraard ook besluiten een vergunning niet te verlenen. De kans dat dit gebeurt, wordt dankzij het Burenakkoord alleen wel iets kleiner.

Welstandsvrije gebieden

Het Burenakkoord wordt de komende anderhalf jaar getest en geëvalueerd. Als het instrument succesvol blijkt en bewoners er ook echt gebruik van maken, wordt het op grotere schaal ingevoerd. Het past perfect in onze hervormingsagenda om minder te sturen op het ruimtelijk domein, zegt Straat.

In dat kader hebben we het welstandsregime eenvoudiger gemaakt en zelfs deels welstandsvrije gebieden ingesteld. Daarnaast hebben we drie pilotgebieden aangewezen om op plekken in de stad waar soms al tien jaar geen ontwikkeling meer plaatsvindt, zoveel mogelijk ruimte te geven aan particulieren.

Gerelateerde info:

Artikel delen