Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

'Breng snel woonzorgopgave in beeld en ontwikkel een visie'

'Breng de komende maanden de woonzorgopgave in beeld en ontwikkel hier uiterlijk medio 2021 een visie op.' Deze oproep doen ministers De Jonge (VWS) en Ollongren (BZK) in een brief aan de wethouders wonen en zorg.

VNG 19 november 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

'Gemeenten spelen een cruciale rol als regisseur en aanjager bij het oppakken van de woonzorgopgave. Er zijn al vele mooie initiatieven en we zien dat samenwerking en concrete afspraken op het gebied van wonen en zorg cruciaal zijn voor de groeiende vraag van ouderen en kwetsbare personen voor passende huisvesting', schrijven de ministers. (Zie voor de brief onderaan dit bericht.)

'Belangrijke eerste stappen'

De helft van de gemeenten beschikt over een analyse van de woonzorgopgaven, 1 op de 3 gemeenten heeft een woonzorgvisie voor de komende jaren, blijkt uit een VNG-enquête. 'Voor de uitvoering van de opgaven in wonen en zorg zij dit belangrijke eerste stappen om voldoende woningen met de juiste zorg en ondersteuning te bieden', stellen de ministers. De visie van de VNG op deze ontwikkelingen wordt 26 november vastgesteld in de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs en de commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit.

Taskforce Wonen en Zorg

De Taskforce Wonen en Zorg heeft de ambitie geformuleerd dat uiterlijk medio 2021 in iedere gemeente een woonzorgvisie is gemaakt als basis voor prestatieafspraken op het gebied van wonen, leefbaarheid, welzijn en zorg. De ministers wijzen op de ondersteuningsmogelijkheden die de Taksforce gemeenten biedt.

Adviesteam Mantelzorg voor gemeenten

De ministers brengen ook het belang van mantelzorg naar voren: 'Mantelzorgers spelen een onmisbare rol in het mogelijk maken van langer zelfstandig wonen en de zorg en ondersteuning thuis.' Zij attenderen op het nieuwe Adviesteam Mantelzorg, ingesteld door de VNG, Movisie, MantelzorgNL en VWS. Het team biedt hulp bij het vinden en betrekken van mantelzorgers, kan meedenken hoe welzijns- en vrijwilligersorganisaties beter betrokken kunnen worden bij de mantelzorgondersteuning, en beschikt over kennis en kunde om mee te denken over belemmeringen bij het realiseren van respijtzorg.

Meer informatie

Hieronder de brief van ministers De Jonge en Ollongren aan de wethouders wonen en zorg.

Zie ook

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.