Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

BENG-eisen vanaf januari 2021 verankerd in wetgeving

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zouden aanvankelijk vanaf 1 juli van dit jaar van kracht zijn. Onlangs is besloten de invoering van de BENG-eisen met een half jaar uit te stellen. Op die manier heeft de markt meer tijd om de invoering op een goede manier te regelen.

NEN 7 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Medio 2019 stemde de ministerraad op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in met een wijziging van het Bouwbesluit over energiezuinige nieuwbouweisen. Het toen geformuleerde doel was om de BENG-eisen per 1 juli 2020 in te voeren. Maar dat ging de markt te snel.

NTA 8800

Dat de nieuwe eisen een verbetering vormen in vergelijking met het nu nog geldende EPC-systeem heeft een breed draagvlak. Maar zorgvuldigheid bij de invoering van de nieuwe wettelijke eisen is voor marktpartijen minstens zo belangrijk. Dat aspect dreigde door de ministeriële haast volgens verschillende belanghebbenden enigszins in het gedrang te komen. Met name het ontwikkelen van de rekensoftware bleek een bottleneck. Deze software was eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, die is vastgelegd in de NTA 8800.

Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA vroegen daarom eind vorig jaar aan het ministerie om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van 1 juli 2020. Minister Knops, die op dat moment de zieke Kasja Ollongren verving stemde hiermee in.

De ET-branche reageert met instemming op het uitstel. “Wij zijn van mening dat het uitstel van de BENG-eisen terecht is”, zegt Dick Reijman van Techniek Nederland. “Zonder de bijbehorende

berekeningsmethode (NTA 8800) – en de vertaling daarvan in software – kunnen installateurs en technisch dienstverleners niet werken met de BENG en niet aantonen dat het gebouw aan de eisen voldoet.” Dit is een zwaarwegend argument, want volgens Reijman is BENG een cruciaal onderwerp voor elektrotechnisch installateurs. “BENG is zeer relevant voor onze elektrotechnische bedrijven. Met de BENG moet meer rekening worden gehouden met duurzame opwekking door middel van bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Dat vraagt om specifieke en brede kennis bij elektrotechnische bedrijven, in het hele traject dus van advisering en plaatsing van systemen tot en met beheer en onderhoud.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.