Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Bbl-vergunningchecks voor bouwwerken van rijk naar gemeenten

De vergunningchecks voor bouwwerken die horen bij het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) worden overgedragen aan gemeenten als onderdeel van de bruidsschat. Zo kunnen gemeenten ze in samenhang met de bruidsschat-checks en het bijbehorende aanvraagformulier beheren. 

VNG 22 juli 2021

Artikelen

Artikelen

Onder de Omgevingswet bevatten zowel het Bbl als de bruidsschat regelgeving voor de ruimtelijke bouwactiviteit. Dit zorgt ervoor dat zowel het rijk als gemeenten voor deze regels vergunningchecks in beheer hebben. Een gevolg daarvan is dat de initiatiefnemer vanuit een vergunningcheck van het rijk niet doorverwezen kan worden naar het vergunningaanvraagformulier van de gemeente. Een gevolg is ook dat als een gemeente de regels voor deze activiteit verruimt in het omgevingsplan ze de vergunningchecks van het rijk daarop moeten aanpassen.

Om dit op te lossen worden de vergunningchecks die horen bij het Bbl opgenomen in de functionele structuur van de bruidsschat en samen met de bruidsschat overgedragen aan gemeenten. Gemeenten kunnen ze dan in samenhang met de bruidsschat-checks en het bijbehorende aanvraagformulier beheren.

Vanaf oktober beschikbaar

In oktober komt de volgende versie van de bruidsschat beschikbaar voor gemeenten. Daar zullen deze Bbl-checks bij zitten. Medewerkers bij gemeenten die de toepasbare regels (vragenbomen) maken en beheren krijgen 9 vergunningchecks erbij om te beheren.

Besluitvorming

Voorafgaand aan deze keuze is gepeild wat de zienswijze van gemeenten is op het overdragen van de Bbl-vergunningchecks van het rijk naar gemeenten. Dit is gedaan door middel van twee consultaties: in het programmamanagersoverleg G6 G40 M50 en in de online-omgeving (Basecamp) van de G40 Themagroep Omgevingswet.
Deze oplossing is tot stand gekomen in overleg met Binnenlandse Zaken (opsteller van de regelgeving), Rijkswaterstaat (opsteller van de toepasbare regels bij het Bbl en de bruidsschat), het programma ‘Aan de slag met de omgevingswet’(ontwikkelaar van DSO-LV), een gemeente en de VNG.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar omgevingswet@vng.nl met onderwerp 'Bbl-checks'. Dan nemen wij contact met u op.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.