Eigenlijk is asbest de afgelopen maanden niet uit het nieuws geweest met de gebeurtenissen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland als dramatische climax. Nieuws, dat heeft te maken met media, die er nieuws verspreiden, dat ze verkrijgen uit nieuwsbronnen. Communicatie dus… Remco de Boer van De Boer Communicatie zat er kennelijk midden in, schreef er een boek over en prees dat boek zelf aan in zijn column in Cobouw. Boek, dagblad – ook weer communicatie.
Eigenlijk is asbest de afgelopen maanden niet uit het nieuws geweest met de gebeurtenissen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland als dramatische climax. Nieuws, dat heeft te maken met media, die er nieuws verspreiden, dat ze verkrijgen uit nieuwsbronnen. Communicatie dus Remco de Boer van De Boer Communicatie zat er kennelijk midden in, schreef er een boek over en prees dat boek zelf aan in zijn column in Cobouw. Boek, dagblad ook weer communicatie.
En het houdt niet op, want RTV Utrecht interviewde hem alvast en a.s. zondag 2 december gaat KROs Brandpunt op TV over de asbest-hysterie.. De Utrechtse asbestaffaire had in essentie ook alles te maken met communicatie en met mensen die anderen vervingen die op dat moment op vakantie waren of om door andere oorzaken onvoldoende in de gaten hadden wat ze deden of hadden moeten doen.
Als student werd mij tijdens mijn bouwkunde-opleiding rond 1970 asbest aangeprezen om zn unieke kwaliteiten. Inmiddels weten we wel beter. Maar we weten toch nog niet goed genoeg wat de risicos zijn en vooral niet hoe daarover te communiceren. De aandacht die daar nu voor is via het boek van Remco de Boer en de tv-uitzendingen kan geen kwaad zo lang het schromelijk overdrijven dat op Kanaleneiland plaatsvond maar niet omslaat in bagatelliseren van de risicos. Asbest is immers een bewezen sluipmoordenaar in die gevallen waarin het goedje in fatale concentraties voorkomt. Bij dat laatste zat m deze zomer nou net de kneep.
Objectieve, goed onderbouwde informatieverschaffing op het juiste moment daar is behoefte aan bij degenen die beslissingen moeten nemen en bij degenen, die de gevolgen van die beslissingen ondervinden. Passende maatregelen zijn nodig en moeten passend worden gecommuniceerd. Ik zal het boek van De Boer kritisch doorlezen en er in Bouwregels in de Praktijk een bespreking aan wijden (2013 nr. 1/2). Wellicht blijkt het een must te zijn voor bestuurders, hun ambtelijke ondersteuning en anderen, maar dat leest u dan wel in de recensie. Het boek heet Verloren Vertrouwen, telt 112 paginas, kost 19,95, is een uitgave van Veen Media, het ISBN-nummer is 978-90-8571-401-9 en het verschijnt op 4 december.
De column in
Cobouw
is te raadplegen voor abonnees via:
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/11/28/de-paniek-die-asbest-heet
Over het interview voor
RTV Utrecht
:
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/899887
Over de aangekondigde
Brandpunt
uitzending
Nederland 2, 2/12 22:1523:00 uur
:
http://www.asbestenbouw.com/nieuws/20121128-brandpunt-wie-maakt-een-eind-aan-de-asbesthysterie
Bron: vrije nieuwsgaring, zie bovenstaande links
Door Vereniging BWT Nederland