Om dijken te versterken is in de toekomst meer ruimte nodig. Het is daarom van belang dat gemeenten, provincies en waterschappen bijtijds in gesprek gaan over wat niet en wat tijdelijk wel mogelijk is in de ruimte dicht bij een dijk. Het rijk, de VNG, IPO en UvW hebben over dit proces afspraken gemaakt.
Zeespiegelstijging, hogere rivierafvoeren, bodemdaling en extremer weer zorgen ervoor dat we in Nederland meer ruimte nodig hebben om veilig te zijn voor het water. Want als een dijk wordt verhoogd, moet deze ook worden verbreed om hem stevig genoeg te houden.
Veel waterschappen hebben in het verleden ruimte gereserveerd voor toekomstige dijkversterkingen door reserveringszones (zogeheten profielen van vrije ruimte) te bepalen. De nieuwe afspraken leggen vast waarom, hoe en wanneer de overheden gezamenlijk deze zones actualiseren volgens de nieuwste inzichten.
Gemeenten en provincies hebben in hun ruimtelijke ordening te maken met nog meer opgaven die de schaarse ruimte claimen, zoals woningbouw, wegenbouw en natuur. Daarom is het van belang dat gemeenten, provincies en waterschappen elkaar opzoeken om samen een zorgvuldige en integrale afweging te maken.
Zo kunnen ze regionaal bepalen waar ruimte beschikbaar moet blijven voor bijvoorbeeld hogere en bredere dijken. En ook afstemmen wat er tijdelijk nog wel mogelijk is op plekken die pas over een paar decennia worden gebruikt voor dijkversterking.