Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Afspraken beheer toepasbare regels bruidsschat en Bbl-checks

Het Serviceteam Rijk en de VNG hebben afspraken gemaakt over het beheer van de toepasbare regels van de bruidsschat voor het omgevingsplan. De VNG deelt een notitie met de vastgelegde afspraken.

VNG 10 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De afspraken liggen vast in de notitie 'Afspraken beheer toepasbare regels bruidsschat en toegevoegde Bbl-checks'. Bij de afspraken is onderscheid gemaakt tussen:

  1. de afspraken voor de toepasbare regels die volledig op bruidsschatregels zijn gebaseerd 

  2. de afspraken voor de (deels) op het Bbl gebaseerde vergunningchecks voor bouwactiviteiten

De afspraken zijn gebaseerd op de situatie in het 1e kwartaal van 2024 en worden opnieuw besproken en aangepast als gewijzigde omstandigheden daarom vragen.

Achtergrondinformatie

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is een aantal juridische regels op rijksniveau vervallen. Deze regels zijn met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verhuisd naar het tijdelijk deel van het gemeentelijke omgevingsplan. Dit wordt de bruidsschat genoemd. Er is een bruidsschat voor gemeenten en een bruidsschat voor waterschappen. In de notitie staat ‘bruidsschat’ steeds voor de bruidsschat voor gemeenten.

De bruidsschat bevat naast juridische ook toepasbare regels, zodat gemeenten vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet beschikken over vergunningchecks, indieningsformulieren en maatregelen op maat gebaseerd op de bruidsschatregels. De bruidsschat is inclusief deze toepasbare regels in 2023 overgedragen aan de gemeenten.

Verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels bruidsschat

Tijdens het oefenen en aanpassen van de bruidsschat komen gemeenten en waterschappen soms verbeterpunten tegen in de juridische of toepasbare regels. Op deze IPLO webpagina vindt u een overzicht van deze verbeterpunten (1). Deze verbeterpunten verwerkt u als gemeente en waterschap zelf in uw juridische en toepasbare regels. 

Let op: na inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen nieuwe verbeterpunten volgen. Houdt hiervoor de berichtgeving van IPLO en VNG en bovenstaande webpagina van IPLO in de gaten.

  1. https://iplo.nl/digitaal-stelsel/toepasbare-regels-maken-aanleveren/verbeterpunten-juridische-toepasbare-regels/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.