Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Afschaffing fax Rechtspraak in strijd met de wet

De Rechtspraak heeft onlangs bekendgemaakt dat faxen met de Rechtspraak vanaf 1 februari 2022 niet langer mogelijk is. De fax wordt vervangen door ‘Veilig Mailen’. Meer ‘moderne’ mogelijkheden om met de Rechtspraak te communiceren juichen wij toe. Toch roept deze bekendmaking bij ons de nodige bezwaren op. Afschaffing van de fax is namelijk ten eerste in strijd met de wet. De fax speelt tot op de dag van vandaag een essentiële wettelijke rol bij de toegang tot de rechter (art. 6 EVRM). Dat zit zo.

21 oktober 2021

Artikelen

Artikelen

In gerechtelijke procedures gelden fatale momenten. Dan moeten stukken uiterlijk bij het gerecht ingediend zijn. Is het stuk te laat ingediend dan kan dat meestal niet meer hersteld worden. Dan moet het gerecht het processtuk buiten beschouwing laten. Dat kan tot gevolg hebben dat een cliënt zijn zaak verliest.

In 2002 is in de wet vastgelegd dat processtukken per fax bij het gerecht kunnen worden ingediend. De fax geeft een ‘ontvangstbevestiging’. Daarmee kan worden vastgesteld dat het stuk op tijd door het gerecht is ontvangen. In 2008 is de wet weliswaar aangepast, maar de wettelijke mogelijkheid om te faxen is gebleven. Dat heeft de Hoge Raad met arresten in 2015  en 2016 bevestigd.

De afschaffing van de fax is dus in strijd met de wet. Ten tweede is de motivering die de Rechtspraak geeft voor afschaffing naar onze mening ook voor het overige niet sluitend. Ten slotte betwijfelen wij ernstig of het alternatief van de Rechtspraak (‘Veilig Mailen’) op dit moment een afdoende alternatief is. Daarom schreven wij onderstaande brief aan het bestuur van de rechtbank Zeeland-West-Brabant waarin wij onze bezwaren uitleggen.

Brief De Voort Advocaten | Mediators aan het bestuur van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant (pdf)

Door mr. Bram Vermue en mr. Angela Coppelmans

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.