Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Adviezen besluiten betaalbare huur en modernisering waarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 29 mei 2024 de adviezen vastgesteld over de ontwerpbesluiten betaalbare huur en modernisering waarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte. De adviezen zijn op 3 juni 2024 gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Raad van State 10 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Beide ontwerpbesluiten hangen samen met het wetsvoorstel over betaalbare huur dat op het moment van advisering wordt behandeld door de Eerste Kamer. Het besluit betaalbare huur gaat over de huurprijzen voor woonruimten in de middenhuur en geeft invulling aan de maatregelen uit het wetsvoorstel betaalbare huur. Het besluit wijzigt de rekenwijze om de (maximale) huur van een woonruimte te bepalen, vastgelegd in het zogenoemde woningwaardestelsel (WWS). Voor onzelfstandige woonruimten geldt een eigen woonwaarderingsstelsel (WWSO). Dit stelsel is al in 1979 ingevoerd. Beide stelsels worden met het wetsvoorstel betaalbare huur dwingend gemaakt voor verhuurders. Daarom moet ook de WWSO worden gemoderniseerd. Daarover gaat het besluit modernisering WWSO.

Besluit betaalbare huur

Bij het ontwerpbesluit betaalbare huur maakt de Afdeling advisering opmerkingen over de definitie van een zelfstandige woning. Hiervan is volgens het besluit onder meer sprake als er een ‘duurzaam gemeenschappelijk huishouden’ woont. De regering heeft volgens de Afdeling advisering vooralsnog niet duidelijk toegelicht wanneer hiervan sprake is. Daarbij kunnen er volgens de Afdeling advisering ongunstige (financiële) consequenties optreden, omdat mensen die géén duurzaam gemeenschappelijk huishouden voeren, maar wegens de krapte op de woningmarkt wel samenwonen, onder een ander regime zouden kunnen gaan vallen. Ook is er geen overgangsrecht. Dit betekent dat er geen regeling is voor bestaande situaties waarin mensen geen duurzaam gemeenschappelijk huishouden voeren.

Besluit modernisering WWSO

De Afdeling advisering begrijpt dat het WWSO bij de tijd gebracht moet worden. De maximale huurprijs wordt met het besluit verhoogd met 25 procent. Op het oog is dit een forse verhoging en voor de Afdeling advisering is vooralsnog niet duidelijk waarop deze is gebaseerd. Daarbij wijst zij erop dat de regering op dit moment beide stelsels (WWS en WWSO) grondig herziet en dat niet duidelijk is hoe deze herzieningen op elkaar ingrijpen.

De Afdeling advisering heeft een aantal opmerkingen bij de ontwerpbesluiten en adviseert de regering daarmee rekening te houden voordat een besluit wordt genomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.