Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Advies over wetsvoorstel digitaal vergaderen decentrale overheden

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel voor een permanente regeling voor decentrale overheden om digitaal te vergaderen. Tijdens de coronapandemie ontstond de noodzaak voor gemeenteraden en andere decentrale volksvertegenwoordigingen om digitaal te vergaderen. Dat was toen geregeld in een tijdelijke wet. Dit wetsvoorstel geeft nu een algemene en permanente mogelijkheid om digitaal te vergaderen in plaats van fysiek. Op een aantal uitzonderingen na kunnen gemeenteraden dan zelf bepalen of en wanneer zij fysiek of digitaal vergaderen.

De Afdeling advisering van de Raad van State 19 april 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Afdeling advisering onderschrijft de grondgedachte van het wetsvoorstel niet. Door fysiek en digitaal vergaderen gelijk te stellen, gaat het wetsvoorstel voorbij aan het uitgangspunt dat volksvertegenwoordigers gezamenlijk en voor iedereen zichtbaar vergaderen in een daarvoor speciaal ingerichte zaal. Deze zalen faciliteren niet alleen de werkzaamheden, maar hebben ook een belangrijke ‘constitutionele waarde’. Het zijn van een politieke gemeenschap komt zichtbaar tot uitdrukking. Volgens de Afdeling advisering moet fysiek vergaderen daarom de wettelijke hoofdregel blijven.

Wel vindt zij dat in de wet moet worden opgenomen dat digitaal vergaderen mogelijk is in noodsituaties zoals bij een pandemie. Daarnaast kan de Afdeling advisering zich voorstellen dat over zuiver interne aangelegenheden digitaal wordt vergaderd. De wetgever moet die situaties dan wel specifiek omschrijven zodat digitaal vergaderen ook echt een uitzondering blijft.

Lees het hele advies van de Afdeling advisering op de website van de Raad van State.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.