Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Aanscherping luchtemissie-eisen in de Omgevingswet

De overheid past de eisen voor industriële luchtemissies aan bij ingang van de Omgevingswet. Emissie-eisen voor biomassastookinstallaties, de luchtmodule en de rentevoet voor emissiereductie worden aangescherpt. Daarnaast worden ZZS onderdeel van de kosteneffectiviteitsbeoordeling. Lees in dit artikel meer over deze 3 wijzigingen.

23 april 2021

Artikelen

Artikelen

Verscherping emissie-eisen voor biomassastookinstallaties

In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) komen verscherpte eisen aan de emissie vanuit biomassastookinstallaties (0,5 – 50 MWth). De aanscherping is een gevolg van afspraken in het klimaatakkoord met betrekking tot de luchtkwaliteit.

In het Bal geldt dan ook een vergunningplicht voor stookinstallaties op vaste biomassa met een vermogen kleiner dan 15 MWth. In het Activiteitenbesluit geldt momenteel de vergunningsplicht vanaf 15 MWth.

Luchtmodel krijgt strengere eisen dan het ABM

De luchtmodule van het Bal krijgt voor ERS (ERS staat voor extreem risicovolle stoffen en is de zwaarste categorie van ZZS), stof en anorganische stoffen (o.a. NOx en NH3) een strengere emissie-eis dan in de huidige afdeling 2.3 van het Activiteitenbesluit. Zie onderstaande tabel voor de veranderingen.

Lagere rentevoet en kosteneffectiviteitsbeoordeling voor ZZS in het Bal

In het Bal komt een lagere rentevoet voor het berekenen van de kosteneffectiviteit van emissiebeperkende technieken. Dit zorgt ervoor dat implementatie van een emissiebeperkende techniek eerder kosteneffectief is. Hiermee verkleinen de mogelijkheden voor een maatwerkaanvraag. Zie onderstaande tabel voor de veranderingen.

Er komen regels voor het bepalen van de kosteneffectiviteit van ZZS emissiereductie in het Bal en bijbehorende regeling. Dit zorgt voor een eenduidigheid voor emissie reducerende maatregelen, omdat dit voor ZZS nog ontbrak in het Abm.

Wat te doen?

Onze specialisten staan klaar om met u te kijken of de wijzigingen gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo kunnen we u bijvoorbeeld helpen met:

  • Onderzoek naar de luchtemissie-eisen voor uw bedrijf;

  • Het in beeld brengen van de gevolgen van de scherpere emissie-eisen voor uw bedrijf;

  • Advies over Best Beschikbare Technieken en emissie reducerende technieken en kosteneffectiviteit daarvan.

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.