Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

8000 huizen verwarmen en koelen met water uit het IJmeer

Strandeiland krijgt het grootste duurzame warmte- en koudenet voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Maar liefst 8000 huizen worden verwarmd en gekoeld met warmte en kou uit de bodem en het IJmeer. Gas is niet meer nodig. Gemeente Amsterdam en energiebedrijf Eneco zijn op 1 september de aanleg van dit warmte- en koudenet overeengekomen.

Gemeente Amsterdam 5 september 2022

In 2023 begint Eneco met de aanleg. Eind 2025 kunnen de eerste bewoners gebruikmaken van het nieuwe warmte- en koudenet. De overeenkomst met Eneco loopt 30 jaar.

Water uit IJmeer

Woningen en voorzieningen op Strandeiland worden aangesloten op het nieuwe warmte- en koudenet. Eneco haalt de warmte of kou uit het oppervlaktewater van het IJmeer en maakt het geschikt voor het warmtenet of slaat het op in de bodem. Afhankelijk van de seizoenen haalt het systeem warm of koud water uit de bodem. De bewoners kunnen straks zowel in de zomer als winter hiermee de temperatuur in huis regelen. Zonder gas, en duurzaam.

Duurzame stad

Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn. De aanleg van het warmte- en koudenet op Strandeiland draagt hier veel aan bij. In Amsterdam zijn al andere warmtevoorzieningen in gebruik, bijvoorbeeld op het Centrumeiland en Zuidas. Het warmte- en koudenet op Strandeiland is straks het grootste duurzame warmtesysteem van Nederland.

Het nieuwste eiland

Strandeiland is het nieuwste eiland van IJburg en volop in ontwikkeling. De eerste bewoners komen in 2025. Strandeiland ligt aan de IJburgbaai, pal aan het water. De aanleg en ontwikkeling van het eiland gebeurt zo duurzaam mogelijk. Woningen worden met duurzame materialen gebouwd. Op de woningen komen zonnepanelen. Het uiteindelijke doel is dat Strandeiland zelf energie gaat leveren.

Warmte- en koudenet: wat is dat?

Met een warmte- en koudenet kun je gebouwen koelen of verwarmen met energie die je uit water haalt. Die energie kun als warmte of kou in de bodem opslaan en daar bewaren. En oppompen als je het nodig hebt. Zo kun je in de zomer de warmte van het water bewaren om daar in de winter de huizen mee te verwarmen. En in de winter sla je het koude water op, waarmee je de huizen in de zomer koel kunt houden. Hiervoor is een slim systeem met pompen en buizen van en naar de gebouwen ontworpen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.