Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

600 miljoen voor gemeenten in Volkshuisvestingsfonds

Voor 2023 is € 600 miljoen beschikbaar in het Volkshuisvestingsfonds (VHF). Het fonds is bedoeld om in kwetsbare wijken de leefbaarheid te verbeteren en de veiligheid te verhogen. De regeling is voornamelijk bedoeld voor particuliere woningen. Waar sprake is van gespikkeld bezit, gemengde VvE's of inponding, is het ook mogelijk een bijdrage aan te vragen voor sociale huurwoningen van corporaties.

Aedes 7 februari 2023

Nieuws

Omdat corporaties een belangrijke rol spelen in de leefbaarheid van wijken, heeft Aedes ook input op de regeling kunnen geven. De minister heeft de contouren van het VHF 2023 toegelicht in een kamerbrief waarin hij aangeeft de regeling in het voorjaar 2023 in consultatie te brengen. Eind 2023 zouden dan de eerste aanvragen ingediend kunnen worden.  

Gemeenten kunnen een aanvraag indienen

De regeling wordt simpeler en meer toepasbaar voor gemeenten. De aanvraagdocumentatie is beknopter, er geldt een ruimere definitie van het projectgebied en de gevraagde onderbouwing voor de aanpak van de openbare ruimte wordt eenvoudiger. 

Overige aanpassingen:  

  • Gemeenten kunnen meerdere aanvragen indienen, met één project per aanvraag. Zo kunnen de aanvragen onafhankelijk van elkaar worden beoordeeld en toegekend. 

  • Het minimum aantal te herstructureren woningen wordt verlaagd. Aanvragen moeten minimaal 50 woningen betreffen. Bij een stedelijk focusgebied ligt de grens op 100 woningen. Dit geeft gemeenten met kleinere kwetsbare gebieden meer ruimte om een aanvraag in te dienen.

  • Nieuw is het toevoegen van kleinschalige collectieve maatschappelijke voorzieningen in het gebied. 

Bijlage

Ondersteunen van gemeenten bij het aanpakken van kwetsbare gebieden met het Volkshuisvestingsfonds 2023

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.