Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

12 Gezondheidseffecten van een groene wijk

Wat doet een groene woonomgeving voor je gezondheid? Het KAN Platform heeft dit samen met Alles is Gezondheid op een rijtje gezet. We vonden ten minste 12 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten voor bewoners van een groene buurt of wijk.

KAN Bouwen 14 april 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Ontwikkelaars van Nederland, laat je inspireren om je woningprojecten daadwerkelijk groener en gezonder te maken. En vergeet niet om deze winstpunten ook aan bewoners mee te geven. Bijvoorbeeld bij het verleiden tot een groene tuininrichting!

 1. Het zien van groen/natuur vanuit de woning heeft een rustgevend effect.

 2. Verblijven in de natuur zorgt voor een verbetering van de stemming en kan piekeren verminderen. Fijn als dit op korte afstand van je woning kan.

 3. Mensen met een band met de natuur voelen zich gelukkiger en ervaren meer vitaliteit en levensvoldoening. Een groene omgeving draagt bij aan het versterken van die band.

 4. Wandelen in een groene omgeving draagt bij aan het herstel van stress en herstel na ziekte door het rustgevende effect en door de lichte beweging. Groen in de wijk en een park op loopafstand helpen hier bij. Wandelen in het groen of tuinieren draagt ook bij aan een betere nachtrust.

 5. Een groene omgeving draagt bij aan de fysieke gezondheid, doordat het uitnodigt tot meer en vaker bewegen.

 6. Kinderen spelen creatiever als ze in de natuur spelen. Ze leren beter samenwerken en pesten minder.

 7. Kinderen hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen als ze opgroeien in een groene wijk.

 8. Zelf groente en fruit verbouwen stimuleert het eten van gezondere voeding.  Kinderen zijn meer bereid om nieuw eten te proberen.

 9. Bomen en planten verrijken de lucht met stoffen die als we ze inademen ons afweersysteem versterken.

 10. De hoeveelheid en kwaliteit van buurtgroen bevordert ontmoeting tussen buurtgenoten.

 11. Bomen en planten rond je huis zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen.

 12. Ruisende bomen en fluitende vogels maskeren andere, storende geluiden en zorgen voor een rustgevend effect.

Wil je meer weten over het verbeteren van onze leefomgeving? Tijdens het middagseminar 'Een gezonde leefomgeving doe je samen' gaan we met verschillende experts in gesprek en kijken we hoe we onze leefomgeving gezonder kunnen maken. We behandelen verschillende thema's als mobiliteit, energietransitie en gezondheid, in relatie tot het nieuwe Omgevingsplan. Benieuwd naar de middagseminar? Bekijk het hele programma  hier

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.