Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nabijheidsbeginsel: Beginsel dat uitgaat van de nuttige toepassing van (de verwijdering en verwerking van) afval in een van de meest nabijgelegen daartoe geschikte installatie. Richtlijn: Art. 16 lid 3 kaderrichtlijn Afvalstoffen). Jur: HvJ EU 12 december 2013 in zaak C-292/12 (Ragn-Sells AS), r.o. 68 (gedeeltelijk): “[…] dat de bepalingen van verordening nr. 1013/2006 juncto artikel 16 van richtlijn 2008/98 aldus moeten worden uitgelegd dat: deze bepalingen een lokaal lichaam toestaan om de met inzameling van afval op zijn grondgebied belaste onderneming ertoe te verplichten, het gemengd stedelijk afval, ingezameld bij particuliere huishoudens en in voorkomend geval bij andere producenten, te vervoeren naar de meest nabijgelegen, daartoe geschikte installatie die is gelegen in dezelfde lidstaat als dit lichaam […]”. Lit: De Smidt 2015: blz. 29 e.v.

NACE: Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne. Specifiek voor werken kent men ter bepaling of sprake is van een werk in de zin van de aanbestedingsrichtlijnen, de NACE-nomenclatuur.

Nadere inlichtingen in geval van een gerechtvaardigd economisch belang: Een ondernemer kan de aanbestedende dienst verzoeken om bepaalde informatie niet in de nota van inlichtingen op te nemen, indien openbaarmaking van deze informatie schade zou toebrengen aan de gerechtvaardigde economische belangen van de onderneming. Wet: Art. 2.53 lid 3 Aanbestedingswet 2012.

Nadere overeenkomst: De overeenkomst die op basis van een raamovereenkomst wordt gesloten in verband met een deelopdracht.

Nakaarten: Achteraf klagen. Jur: Rechtbank Oost-Brabant 21 juli 2014, ECLI:NL:RBOBR:2014:4154, r.o. 4.4: “De aanbestedingspraktijk – en ook deze voorzieningenrechter – zit niet te wachten op ontevreden gegadigden die zelf niet op de aanbesteding inschrijven, maar pas enkele uren voor het sluiten van de inschrijvingstermijn, als de concurrentie het point of no return bij de inschrijving reeds heeft bereikt en voor de bij de aanbesteding betrokkenen de gunningsfase mag aanbreken, komen nakaarten over een al eerder gesignaleerde fundamenteel ondeugdelijke opzet van de aanbesteding. […]”

Nationale aanbesteding: Aanbesteding onder het Europese drempelbedrag waarbij de nationale aanbestedingsregels worden gevolgd.

Nationale aanbestedingsprocedure: Een aanbestedingsprocedure die niet Europees wordt aangekondigd. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 9.14.

Natuurlijk(e) persoon: Persoon van vlees en bloed, die rechten en plichten heeft. Wet: Art. 2.52 lid 1 Aanbestedingswet 2012.

NEN: Afkorting van Nederlandse Norm en tevens sinds 8 mei 2000 de naam van het nauwe samenwerkingsverband van het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC (gespecialiseerd in de normalisatie van elektrotechniek, informatietechnologie en telecommunicatie).

NEVI: Afkorting voor Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement, het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management.

NEVI-gedragscode: Handreiking voor het ethisch inkopen. Lit: NEVI 2012 (http://www.tilburguniversity.edu/upload/0bd31518-8e52-44a4-bc87-1921919090ee_NEVI-gedragscode-2012-A5.pdf).

Niet-besteksconform: Niet (ingeschreven) met inachtneming van c.q. volgens het bestek of het programma van eisen. Jur: Rechtbank Rotterdam 2 juni 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:4135, r.o. 4.3: “De voorzieningenrechter overweegt dat het maximum aantal voorgeschreven pagina’s van KG-1 en KG-3 een materiële eis is waaraan een inschrijving moet voldoen. Ingevolge het Beschrijvend Document wordt een inschrijving, die niet voldoet aan de materiële (en formele) eisen ter zijde gelegd en komt niet voor verdere beoordeling en gunning in aanmerking. […] Het is ook in strijd zijn met de beginselen van gelijke behandeling en transparantie om bij het niet voldoen aan helder geformuleerde eisen zoals hier, waar andere partijen hun inschrijving op aanpassen, ongeldigverklaring achterwege te laten. Het ongeldig verklaren van de inschrijving is reeds hierom niet disproportioneel. Dat het hier gaat om (sub)gunningscriteria en niet om een knock-out criterium doet aan het voorgaande niet af.”

Niet-centrale aanbestedende diensten: Alle aanbestedende diensten die geen centrale overheidsinstantie zijn. Richtlijn: Art. 2 lid 1 sub 3 Richtlijn 2014/24/EU.

Nietig: Als een rechtshandeling nietig is, dan is het alsof de rechtshandeling nooit heeft bestaan. Nietigheid geschiedt van rechtswege, dat wil zeggen: er hoeft geen beroep op te worden gedaan. Een nietige rechtshandeling (bijvoorbeeld een rechtshandeling die in strijd met de wet, goede zeden of openbare orde is) is dus automatisch ongeldig. Jur: Rechtbank Den Haag 11 september 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:10450, r.o. 4.6: “De stelling van Sita dat de overeenkomst tussen de Staat en Krinkels ex artikel 3:40 BW nietig is omdat de strekking ervan in strijd is met de openbare orde, wordt verworpen. Zelfs indien ervan moet worden uitgegaan dat Krinkels bij de uitvoering van de opdracht de wet zal overtreden (ter terechtzitting is dit gemotiveerd betwist) staat vast dat de overeenkomst tussen de Staat en Krinkels niet is aangegaan met het doel Krinkels in de gelegenheid te stellen in strijd met de wet te handelen. De strekking van de overeenkomst is derhalve niet in strijd met de openbare orde.” Zie ook vernietigbaar.

Niet-ontvankelijk: Wanneer een (proces)partij niet kan worden ontvangen in haar vorderingen en/of klachten.

Niet-openbare procedure: Openbare aanbestedingsprocedure in twee fasen (aanmeldingsfase en inschrijvingsfase), waarbij alle ondernemers naar aanleiding van een aankondiging een verzoek mogen doen tot deelneming, maar alleen de door de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf geselecteerde ondernemers mogen inschrijven. Wet: Art. 2.27 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 9.3.

Niet-realistische prijzen: Prijzen die los staan van de (economische uitvoerings)realiteit. Jur: Hof Den Haag 1 november 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:3172, r.o. 9: “Ook wanneer er veronderstellenderwijs van wordt uitgegaan dat de prijzen van [gevoegde partij] niet realistisch zijn, is er naar het oordeel van het hof geen sprake van een manipulatieve inschrijving. Daaraan ligt het volgende ten grondslag. Uitgangspunt is dat een strategische inschrijving (waarmee wordt bedoeld dat inschrijvers hun biedingen op zodanige wijze inrichten dat zij daarmee zo veel mogelijk punten scoren) in beginsel is toegestaan, tenzij uit de aanbestedingsstukken blijkt dat dit ontoelaatbaar is, of wanneer een strategische inschrijving een grens overschrijdt en verwordt tot een manipulatieve of irreële inschrijving. […]”

Nieuwe redenen: Nieuwe redenen in verband met de gunningsbeslissing. Jur: Rechtbank Den Haag 30 november 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:14795, r.o. 4.5: “Sweco stelt voorts dat Rijkswaterstaat nieuwe redenen aan de gunningbeslissingen ten grondslag heeft gelegd. Dat is gelet op het arrest van de Hoge Raad van 7 december 2012 (ECLI:NL:HR:2012:BW9233 KPN/Staat) niet toelaatbaar, aldus Sweco. Ook die stelling slaagt niet. De stelling miskent immers dat geen sprake is van nieuwe redenen die ten grondslag zijn gelegd aan dezelfde gunningsbeslissingen. […]”

Nomenclatuur: Het geheel van vaste regels aan de hand waarvan zaken op een systematische wijze worden geordend met als doel eenduidige communicatie. Iedereen die met een nomenclatuur werkt, hanteert dezelfde en unieke betekenis, gebaseerd op Verordening (EG) nr. 2195/2002.

Non-discriminatiebeginsel: Algemeen beginsel van aanbestedingsrecht, dat een verbod van discriminatie (van ondernemers) naar nationaliteit inhoudt. Wet: Art. 1.8 Aanbestedingswet 2012. Jur: Rechtbank Overijssel 19 september 2018, ECLI:NL:RBOVE:2018:3560, r.o. 4.12: “De geëiste concernverklaring is allereerst niet discriminerend omdat van onderscheid naar nationaliteit geen sprake is. […]” Lit: Pijnacker Hordijk, Van der Bend en Van Nouhuys 2009: blz. 150-152.

Norm: Een door een erkende normalisatie-instelling vastgestelde technische specificatie voor herhaalde of voortdurende toepassing, waarvan de naleving niet verplicht is. Dat kan een internationale normalisatie-instelling zijn, zoals de International Organization for Standardization (ISO) of een Europese normalisatie-instelling, zoals Comité Européen de Normalisation (CEN) of Comité Européen de Normalisation Electrotechnique voor elektrotechnische standaarden. De Europese normen dienen zonder enige wijziging door de nationale normalisatie-instellingen te worden overgenomen. Verordening: Art. 1 Verordening (EU) nr. 1025/2012 van 25 oktober 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 8.4.

Nota van inlichtingen: Document waarin door de aanbestedende dienst nadere inlichtingen worden verstrekt en/of de vragen van ondernemers worden beantwoord met betrekking tot de aanbestedingsstukken en de aanbestedingsprocedure. Wet: Artt. 2.53 en 2.54 Aanbestedingswet 2012. Jur: Hof Den Haag 15 december 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:3399, r.o. 5: “[…] Voor zover de aanbestedingsstukken verduidelijking behoeven, is in het aanbestedingsrecht voorzien in vragenrondes met daaropvolgende nota’s van inlichtingen, waarvan alle potentiële inschrijvers gelijkelijk kennis kunnen nemen, dan wel vergelijkbare systemen (zoals een concurrentiegerichte dialoog). De nota’s van inlichtingen dienen overeenkomstig hetzelfde criterium te worden uitgelegd. […]”

Nultarief: Tarief van € 0,00 dat wordt aangeboden in een aanbestedingsprocedure. Jur: Rechtbank Den Haag 15 november 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:17061, r.o. 4.1: “[…] In paragraaf 7.4 is bepaald dat het indienen van een irreële of manipulatieve inschrijving verboden is en dat van een manipulatieve en/of irreële inschrijving in ieder geval sprake is indien met nultarieven wordt ingeschreven. Aan deze bepaling is eis “COM-E3” gekoppeld, inhoudende dat de inschrijver verklaart zijn inschrijving te hebben gedaan met inachtneming van het gestelde in paragraaf 7.4 van het PvE. Uit het Beschrijvend document (paragraaf 2.10) volgt dat een inschrijving wordt uitgesloten van verdere deelname, bij het niet voldoen aan één van de eisen, tenzij er sprake is van een bagatel.”

Nutsbedrijf: Speciale-sectorbedrijf: a. een aanbestedende dienst, b. een overheidsbedrijf, c. een bedrijf of instelling waaraan door een aanbestedende dienst een bijzonder recht of een uitsluitend recht is verleend, voor zover die dienst, dat bedrijf of die instelling een activiteit uitoefent als bedoeld in artt. 3.1 tot en met 3.6 Aanbestedingswet 2012, tenzij de desbetreffende activiteit op grond van art. 3.21 Aanbestedingswet 2012 is uitgezonderd. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.

Nutssector: De speciale sector die bestaat uit de nutsbedrijven met de volgende (kern)activiteiten: productie en distributie van gas, warmte en elektriciteit, drinkwatervoorziening, openbaar vervoer over land, exploitatie van havens en luchthavens en postdiensten. Wet: Deel 3 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 5.4.

Nutsvoorziening: Diensten aan het publiek, die een openbare nutsfunctie hebben, zoals openbaarvervoerbedrijven, waterleidingbedrijven en energiebedrijven.

NVvA: Afkorting voor Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht.