Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wijziging Revi per 1 juli 2015

Op 1 juli 2015 treedt een wijziging van de Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) in werking. Met deze wijzigingsregeling is ook een nieuwe versie van de rekenmethodiek Bevi vastgesteld.

InfoMil 24 juni 2015

Nieuws

Op 1 juli 2015 treedt een wijziging van de

Regeling externe veiligheid inrichtingen

(Revi) in werking. Met deze wijzigingsregeling is ook een nieuwe versie van de rekenmethodiek Bevi vastgesteld.

Nieuwe groep inrichtingen onder de werking van het Bevi

Bepaalde inrichtingen voor bijvoorbeeld de winning van olie en gas, komen onder de werking van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) te vallen. De inrichtingen worden aangewezen als niet-categoriale inrichtingen. Dit betekent dat het risico van de inrichtingen berekend moet worden met de rekenmethodiek Bevi.

De saneringsplicht uit het Bevi wordt van toepassing, zodat situaties waarin de risicos te groot zijn binnen vijf jaar gesaneerd moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat dit voor de sector haalbaar en betaalbaar is.

Vaste afstanden voor propaantanks in de Revi

Er worden vaste afstanden vastgesteld voor propaantanks met een inhoud tussen 13 en 50 m

3

en een doorzet tot 600 m

3

per jaar. Inrichtingen waar deze tanks aanwezig zijn vielen al onder de werking van het Bevi, maar de externe veiligheidsrisicos moesten per geval berekend worden. Door deze wijziging hoeft dat in de meeste gevallen niet meer, wat een vermindering van administratieve lasten oplevert van ongeveer 80.000, - per jaar.

Met deze wijziging wordt ook aangesloten bij het programma Modernisering Omgevingsveiligheidsbeleid, waarmee I en M een veilige leefomgeving rond risicobronnen wil bevorderen en ook ontwikkelingen mogelijk wil maken. Eén van de uitgangspunten van het beleid is het omgaan met rekenmethodieken te vereenvoudigen, onder andere door voor standaardsituaties meer gebruik te maken van tabelwaarden en vuistregels, zodat minder vaak risicoberekeningen moeten worden uitgevoerd. Het vaststellen van afstanden voor propaantanks past hier dus goed bij.

Er zijn afstanden vastgesteld voor het plaatsgebonden risico (PR). Bovendien is een afstand van 150 meter vastgesteld als grens van het invloedsgebied waarbinnen het groepsrisico verantwoord moet worden.

Bij de verantwoording van het groepsrisico kunnen de

tabellen als hulpmiddel

worden gebruikt, die u op de site van InfoMil kunt vinden.

Benzine en methanol

In artikel 1b, onderdeel e, van de Revi, zijn inrichtingen aangewezen waar een vergiftige of zeer vergiftige stof in een insluitsysteem met een inhoud van meer dan 1.000 liter aanwezig is. Niet duidelijk was of dit onderdeel ook van toepassing is op benzine en methanol. Dit zou betekenen dat benzinestations en waterzuiveringsinstallaties (vanwege de opslag van methanol) onder de werking van het Bevi zouden vallen. Omdat dat niet de bedoeling is, zijn insluitsystemen met benzine of methanol bij deze regeling uitdrukkelijk van dit onderdeel uitgesloten.

Artikel delen