Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Welke geluidregels worden gesteld aan warmtepompen en airco's voor omwonenden?

Minister Ollongren (BZK) beantwoordt vragen van de Kamerleden Ronnes en Agnes Mulder (CDA) over geluid van warmtepompen en airco’s voor omwonenden.

3 juli 2018

Hierbij bied ik u mede namens de minister van Economische Zaken en Klimaat de beantwoording aan op de vragen van de leden Ronnes en Agnes Mulder (CDA) over geluid van warmtepompen en aircos voor omwonenden (ingezonden op 28 mei 2018 met kenmerk 2018Z09728).

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, drs. K.H. Ollongren

Vraag 1

Kent u het artikel Frans en Ria kunnen niet meer slapen door warmtepomp van de buren: Levenssfeer is ernstig aangetast?

Brabants dagblad, 12 mei 2018, beschikbaar op: https://www.bd.nl/maasdriel/frans-en-ria-kunnen-niet-meer-slapen-door-warmtepomp-van-de-buren-levenssfeer-is-ernstig-aangetast~a301f10a/

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoeveel geluid produceren warmtepompen en aircos? In welke eenheid en van welke afstand wordt dit gemeten?

Antwoord

Het geluid dat warmtepompen en aircos produceren verschilt afhankelijk van de toegepaste installatie. Het geluidsvermogensniveau varieert van 38 decibel (dB) bij een nominale warmteafgifte = 6 kW tot meer dan 70 dB bij een nominale warmteafgifte van meer dan 12 kW. Het geluidsvermogensniveau is een eigenschap van de installatie. De geluidbelasting die iemand van die installatie ontvangt is afhankelijk van de afstand tot het apparaat.

Vraag 3

In hoeverre kan het geluid van warmtepompen en aircos overlast veroorzaken bij omwonenden?

Antwoord

Of het geluid van warmtepompen en aircos overlast veroorzaakt hangt af van diverse factoren, zoals het aantal installaties in de nabije omgeving, het geluidsvermogensniveau van de installaties, de afstand van de installaties tot andere percelen, getroffen maatregelen tegen geluid en de gevoeligheid van de omwonenden voor dit type geluid.

Vraag 4

In hoeverre worden er nationale regels gesteld aan het geluid van warmtepompen en aircos buiten woningen, voor omwonenden?

Antwoord

Aan het geluid van warmtepompen en aircos worden in het Bouwbesluit 2012 geen regels gesteld ter bescherming van omwonenden. Ik ben voornemens om hiervoor wel eisen op te nemen in het Bouwbesluit 2012 tegelijkertijd met de eisen in het Bouwbesluit 2012 voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Deze geluidseisen gelden voor nieuw te plaatsen installaties en zullen ook betrekking hebben op bestaande gebouwen die worden verduurzaamd. Uw Kamer wordt hierover in het najaar van 2018 nader geïnformeerd.

Tot deze aanpassing van het Bouwbesluit 2012 kunnen afzonderlijke gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) regels hiervoor opnemen. In de model-APV is een vangnetartikel 4:6 opgenomen waarin staat dat het verboden is toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Een gemeente kan beleidsregels opstellen die een verdere invulling geven aan dit vangnetartikel. Geluidshinder kan bijvoorbeeld worden vertaald naar maximale geluidniveaus op de erfgrens of minimale afstanden van de bron tot de erfgrens.

Daarnaast is er Europese productregelgeving voor warmtepompen en aircos. Dit betreft de Europese richtlijn Ecodesign (2009/125/EG) en de hierop gebaseerde rechtstreeks geldende verordeningen, waarin eisen zijn gesteld aan het maximale geluidsvermogensniveau van warmtepompen en aircos die op de markt worden gebracht. Voor warmtepompen zijn dit de verordeningen 813/2013 (ruimteverwarmingstoestellen en combinatieverwarmingstoestellen) en 814/2013 (waterverwarmingstoestellen en warmwatertanks). Voor aircos is dit verordening 206/2012 (airconditioners en ventilatoren). In de praktijk blijkt overigens dat warmtepompen voor geluid veel beter kunnen presteren dan deze maximale niveaus.

Vraag 5

In hoeverre stellen gemeenten regels en zijn er regels in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk, voor aircos en warmtepompen ten aanzien van geluid buiten de woning voor omwonenden?

Antwoord

Voor de regels die gemeenten kunnen stellen, wordt verwezen naar het antwoord op vraag 4.

In een aantal landen in Europa is het onderwerp in landelijke (omgevings)regelgeving opgenomen, waaronder in Duitsland waar het onderwerp omgevingsgeluid onderdeel is van de Bundes-Immissionsschutzgesetz. In de meeste andere landen, waaronder Frankrijk, is het geluid van dergelijke installaties niet landelijk uniform geregeld maar hebben bijvoorbeeld gemeenten de mogelijkheid grenswaarden te stellen.

Vraag 6

Welke mogelijkheden zijn er om de geluidshinder van warmtepompen te beperken, bijvoorbeeld ten aanzien van plaatsing en instelling van het apparaat en bekasting?

Antwoord

Warmtepompleveranciers en fabrikanten komen met verschillende oplossingen voor geluidsreductie. Zo zijn er warmtepompen met grotere compressoren en een lager toerental om de geluidsproductie terug te dringen. Een andere optie is geluidswerende omkasting van de buitenunit. Ook kunnen trillingsdempers of een trillingsdempende montagebalk worden geïnstalleerd om de geluidsproductie te doen afnemen. Tot slot is uiteraard de plaatsing van de buitenunit van belang. De geluidsoverlast neemt af naarmate de buitenopstelling verder van de gevel van de aangrenzende woning staat.

Vraag 7

Deelt u de mening dat, om draagvlak voor de transitie naar een duurzamere energievoorziening te behouden en de rol die warmtepompen daarin in toenemende mate kunnen hebben, het van belang is overlast door warmtepompen zo veel als mogelijk te voorkomen? Zo ja, op welke wijze wilt u hieraan bijdragen?

Antwoord

Ja, daarom is het voornemen om het Bouwbesluit 2012 aan te passen zoals gemeld in het antwoord op vraag 4.

Voorts loopt bij de TKI Urban Energy een innovatieregeling onder het programma korte termijn innovaties aardgasloze wijken, woningen en gebouwen en worden in het kader van het klimaatakkoord verschillende mogelijkheden om de doorontwikkeling van individuele warmtetechnieken te stimuleren, verkend en gewogen.

Artikel delen