Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Waterschappen reageren op stikstof advies

Op 25 september presenteerde het adviescollege Stikstofproblematiek een voorstel om uit de impasse rond stikstofuitstoot en vergunningverlening te komen. De Unie van Waterschappen is blij dat er een advies ligt waarmee vergunningverlening weer mogelijk wordt en dat tegelijk recht doet aan de noodzaak om de stikstofuitstoot te beperken.

26 september 2019

De waterschappen hebben er wel behoefte aan dat er snel een helder kader komt waarbinnen zij hun projecten kunnen plannen en inrichten.

Na de uitspraak van de Raad van State dat de Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met Europese natuurwetgeving, ontstond er een impasse rond de vergunningverlening voor allerlei bouwprojecten, waaronder waterschapsprojecten.

Behoefte aan afwegingskader

Het adviescollege komt nog niet met een afwegingskader. Waarschijnlijk wordt er in het advies van uitgegaan dat de zogenoemde ADC-toets voldoende kaders biedt. De Unie van Waterschappen heeft hierbij de zorg dat bijvoorbeeld bij een dijkversterking de versterking zelf wel doorgang kan krijgen, maar aanvullende activiteiten als de aanleg van een fietspad, een zonneweide of een recreatiegebied dan niet meer zouden kunnen. De Unie wil voorkomen dat hierdoor ambities op het gebied van bijvoorbeeld de energietransitie en de circulaire economie in de knel komen.

Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: Waterschappen willen een wezenlijke rol kunnen blijven spelen in de transitieopgaven en onze taakopvatting breed kunnen invullen. De waterschappen hopen dan ook dat er voor de lange termijn wel een kader komt waarbij ruimte wordt gegeven aan duurzame meekoppelkansen en wensen uit gebiedsprocessen.

Tijdelijke opslag met ecologische onderbouwing

In het advies wordt daarnaast de mogelijkheid beschreven om projecten met een tijdelijke opslag (depositie) van stikstof weer mogelijk te maken, wanneer er een ecologische onderbouwing kan worden gegeven. Het lijkt erop dat op basis van dit advies het merendeel van de waterschapsprojecten doorgang kan vinden.

Een concreet en actueel voorbeeld in dit kader is het terugdringen van de uitstoot van methaan in sloten. Om methaanuitstoot te verminderen, helpt het om sloten vaker te baggeren. Deze maatregel gaat echter gepaard met extra stikstofuitstoot. Is dan het terugdringen van het broeikasgas methaan voldoende ecologische onderbouwing? In dit soort voorbeelden gaan de waterschappen zich verder verdiepen.

Duurzaam en uitvoerbaar

De waterschappen kijken uit naar de verdere uitwerking van het stikstofadvies en zitten daarvoor ook aan tafel bij de betrokken ministeries. De Unie van Waterschappen heeft daarbij als doel om allereerst te zorgen dat het waterschapswerk uitvoerbaar blijft, omdat het werk van de waterschappen een randvoorwaarde is voor andere gebruiksfuncties in Nederland. Daarnaast zet de Unie zich op de lange termijn in voor een manier van werken waarbij de stikstofuitstoot tot een minimum wordt beperkt of geneutraliseerd.

Artikel delen