Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Template beschikbaar voor besluit over warmtenet

Als onderdeel van het Klimaatakkoord is afgesproken zo’n 55.000 huurwoningen versneld aardgasvrij te maken door ze aan te sluiten op een warmtenet. Maar wanneer is het financieel interessant om een warmtenet te ontwikkelen? Daarvoor is nu een template beschikbaar, die ook handvatten biedt voor gemeenten.

VNG 28 mei 2020

Nieuws & Achtergrond

Het doel van de template Businesscase Warmtenetten is om inzicht te krijgen in de kosten van het warmtenet, door de businesscase transparant te maken. Op deze manier kunnen woningcorporaties, warmtebedrijven en gemeenten open met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om huurwoningen aan te sluiten op een warmtenet.

Handleiding en workshops

Het Expertise Centrum Warmte (ECW) heeft een handleiding geschreven over het gebruik van de template en zorgt er ook voor dat de template periodiek wordt bijgewerkt op basis van de ervaringen van de gebruikers. Daarnaast ondersteunt het ECW gemeenten bij het gebruik van de template.

Ook zijn er plannen om aanvullend workshops (voorlopig online) te organiseren om samen met woningcorporaties, warmtebedrijven en gemeenten een interactieve toelichting te geven op de template en het gebruik en de interpretatie van de verschillende onderdelen hiervan. Zodra hierover meer bekend is, worden die workshops vermeld op de ECW kalender.

Startmotor en Klimaatakkoord

De template is een invulling van het zogenoemde Startmotorkader. Daarin spraken woningcorporaties en warmtebedrijven af ongeveer 55.000 huurwoningen versneld aardgasvrij te maken door ze aan te sluiten op een warmtenet. Deze afspraken maken deel uit van het Klimaatakkoord.  

TNO heeft de template ontwikkeld en heeft ook een achtergrondrapport geschreven met een toelichting op de gebruikte methode.

Meer informatie

Artikel delen