Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

'Stimuleringspakket kan tienduizenden banen in bouw redden'

Met een tiental gerichte ingrepen kan de overheid een dreigend banenverlies in de bouwsector, als gevolg van de coronacrisis, afwenden. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bouwend Nederland 5 juni 2020

Nieuws & Achtergrond

Oorzaak van het banenverlies is het tijdelijk wegvallen van vraag naar arbeidskrachten in crisistijden. Het gaat om 40.000 banen in de komende twee jaar, zo stelt het EIB. Dat kan tot de helft worden teruggebracht door maatregelen die financieringsproblemen voor starters oplossen, een hogere grens van de Nationale Hypotheek Garantie en verruiming bieden bij het ruimtelijk beleid. Alleen al bij deze drie maatregelen kunnen 11.000 banen in stand worden gehouden.

Maatregelen voor behoud van banen

Ook het mogelijk maken om tijdelijk op voorraad woningen te bouwen via een publiek opkoopfonds, een impuls voor woningbouw, een doorbouwgarantie, korting op de verhuurdersheffing, een laag btw-tarief en verduurzaming van scholen en woningen kunnen zorgen voor baanbehoud in de bouwsector.

"Het blijkt dat een paar simpele maatregelen, die het kabinet vrijwel niets kosten, veel opleveren qua nieuwbouw en bijbehorende banen", zegt directeur Taco van Hoek van het EIB tegen De Telegraaf. Met het verruimen van de leningen voor starters kunnen 6000 woningen worden gebouwd. Door ruimtelijk beleid te verruimen gaat het om 5000 woningen en door een opkoopfonds van de overheid 8000 woningen.

Het volledige rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw is hier te lezen. Een samenvatting van het rapport staat hier online.

Artikel delen