Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Ook een historische binnenstad kan CO2- neutraal worden

Provincie Gelderland werkt al ruim 2 jaar samen met de TU Delft aan het project KaDEr, karakteristiek Duurzaam Erfgoed. In dit project onderzoekt de TU Delft, met provincie Gelderland en monumenteigenaren op verschillende praktijklocaties de mogelijkheden voor het verduurzamen van monumenten. Gemeenten met een historische binnenstad, zoals Zutphen of Elburg, hebben een extra uitdaging om, zonder verlies van monumentale kwaliteit en sfeer, CO2-neutraal te worden.

Provincie Gelderland 2 juni 2020

In mei startte een team van onderzoekers, onder leiding van Andy van den Dobbelsteen, TU Delft, hoogleraar Climate Design & Sustainability TU Delft, met onderzoek in Zutphen en Elburg. Dit onderzoek vindt vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus voorlopig alleen online plaats. Provincie Gelderland verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoek bruikbaar zijn voor veel meer Gelderse en Nederlandse historische binnensteden.

Duurzame energie inzetten

Van den Dobbelsteen: “In historische binnensteden kun je niet zomaar overal zonnepanelen leggen of windmolens plaatsen. Ook renovaties met moderne materialen zijn niet altijd mogelijk. Wij onderzoeken daarom de ‘energiepotentie’ van de stad. We analyseren wat het gebruik is en kijken hoe we energie kunnen besparen en verschillende vormen van duurzame energie effectief kunnen inzetten. Denk aan zon, wind, bodem, oppervlaktewater en groen gas. Samen met gemeente, bewoners en ondernemers onderzoeken we in ‘snelkookpan-sessies’ hoe we de stad naar 0 CO2-uitstoot kunnen krijgen. In Elburg maken we daarbij dankbaar gebruik van eerder onderzoek van Bureau Over Morgen. In Zutphen zijn we aan het inventariseren wat de huidige energiesituatie is.”

De Elburgse Wethouder Arjan Klein heeft Duurzaamheid in zijn portefeuille en is warm voorstander van het initiatief: “Hier in de stad merk je grote betrokkenheid. Daarom vind ik het zo fijn dat dit onderzoek heel concreet is. ‘Hand aan de ploeg’ en samen met bewoners tot oplossingen komen. Ik hoor van veel binnenstadsbewoners dat zij dolgraag hun monument willen verduurzamen, maar zij kunnen bijvoorbeeld niet zomaar naar de bouwmarkt voor materialen om hun pand te isoleren. Voor monumenten gelden bijzondere regels. Effectieve duurzame methoden en gezamenlijke oplossingen helpen de gemeente en de individuele bewoner én zorgen ervoor dat de kwaliteit van de binnenstad behouden blijft. Prachtig toch, dat we daarin samenwerken met TU Delft en provincie Gelderland.”

Artikel delen