nieuws

Online toolbox voor energiebesparing bij historische panden

20-05-2016

bron: VNG

Zes wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam hebben vandaag De Groene Menukaart gelanceerd. Dit is een online toolbox om oude gebouwen duurzaam te maken.

Iedereen in Nederland met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed kan deze Groene Menukaart gebruiken.

De toolbox is ontwikkeld door De Groene Grachten. In eerste instantie alleen voor de gemeente Amsterdam; maar later is de toolbox volledig vernieuwd samen met zes gemeenten en in samenwerking met het VNG-programma Energie.

Wat biedt de toolbox?

De toolbox biedt handvatten voor energiebesparingsmogelijkheden bij alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat.

Bij energiebesparingsmaatregelen voor dergelijke gebouwen moet rekening worden gehouden met allerlei speciale wet- en regelgeving en heeft men vaak te maken met een specifieke bouwkundige constructie.

Dit alles maakt het complex om het pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken. De toolbox biedt informatie over ruim 50 duurzame opties, ingedeeld in 5 thema’s:

  1. Quick wins
  2. Elektriciteit
  3. Verwarming
  4. Water & groen
  5. Isolatie

Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak: u vindt in de toolbox informatie over de verschillende duurzame opties en u kunt met behulp van de toolbox een snelle berekening maken van de investering, de terugverdientijd en de CO2-besparing.

Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat u eenvoudig zelf tot actie kunt overgaan met uw duurzame plannen.

Meer informatie

Meer van Omgevingsweb

Gerelateerd nieuws

Cursus Erfgoed in de Omgevingswet

Deze 1-daagse cursus behandelt het nieuwe instrumentarium voor de omgang met erfgoed en monumenten evenals de gevolgen voor ambtenaar, initiatiefnemers en adviseurs.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in