Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

NVBK en Bouwend Nederland presenteren nieuw model Algemene bouwplaatskosten

"Vandaag presenteerden de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland, de ondernemersorganisatie voor de bouw en infra, een nieuw model Algemene bouwplaatskosten (ABK) . De presentatie van dit model vond plaats voorafgaand aan NVBK’s jaarlijkse Algemene Ledenvergadering bij CIRCL in Amsterdam."

Bouwend Nederland 20 maart 2018

Nieuws

NVBK en Bouwend Nederland presenteren nieuw model Algemene bouwplaatskosten

ABK zijn kosten die direct samenhangen met een bouwproject, maar geen direct verband hebben met de onderdelen van het bouwobject. Het zijn kosten van voorzieningen, productiemiddelen en de daaraan verbonden arbeid die in het project worden gebruikt, maar niet direct aan onderdelen van het bouwobject kunnen worden toegerekend en die niet in het project achterblijven.

Eenduidig model

In de praktijk is lang niet altijd duidelijk welke kosten onder algemene bouwplaatskosten vallen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren door innovatie van het bouwproces, zoals BIM, nieuwe kostensoorten bij gekomen die tot de ABK kunnen worden gerekend. Om eenduidigheid te krijgen hebben de NVBK en Bouwend Nederland hun modellen samengevoegd en geactualiseerd. Bij de totstandkoming van dit nieuwe model is advies ingewonnen bij de NEN-commissie van NEN 2699:2017 en het model is door leden van NVBK en Bouwend Nederland getoetst aan de praktijk.

Het model ABK wordt ondersteund door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus en helpt bij het eenduidig opstellen van de begrotingen van Algemene bouwplaatskosten voor (nagenoeg) alle bouwprojecten.

Download hier het nieuwe model Algemene bouwplaatskosten ABK »

Artikel delen