Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Noord-Hollandse natuur lijdt onder droogte

Het is gortdroog in de natuur, ook in Noord-Holland. Natuurmonumenten maakt zich zorgen. In het Wormer- en Jisperveld, Naardermeer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de vroege droogte nu al merkbaar.

Natuurmonumenten 20 mei 2020

Nieuws

Dit voorjaar lijken we zeer vroeg een nieuw droogterecord te halen (bron: KNMI). De paar druppels die vallen zijn niet genoeg voor de natuur in Noord-Holland. Het is gortdroog en Natuurmonumenten maakt zich zorgen. In het Wormer- en Jisperveld en Polder IJdoorn komen weidevogels moeilijk met hun snavel in de harde, uitgedroogde grond. En dat terwijl ze juist nu in het broedseizoen volop afhankelijk zijn van wormen en insecten. Ook in het Naardermeer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de vroege droogte nu al merkbaar.

Natuurorganisaties zijn al jaren bezorgd over de gevolgen van verdroging voor de natuur. Meestal speelt het op de zandgronden van de Achterhoek of Noord-Brabant maar nu is ook ‘nat’ Noord-Holland al aan de beurt. En dat terwijl de zomer nog moet beginnen. In de winter is er best wat neerslag gevallen, maar veel water is onvoldoende vastgehouden en alweer afgevoerd. Als het regent is het van belang dat natuurgebieden zo nat mogelijk blijven en niet verder ‘leeglopen’ door afvoer en watergebruik.

Zomer in de natuur

Vooral het Wormer- en Jisperveld heeft het te verduren. De lappendeken van water en land is een van de grootste aaneengesloten veenweidegebieden van West-Europa. Boswachter Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten in Noord-Holland: “We kunnen hier het waterpeil niet zomaar verhogen en natte grond is juist zo nodig voor weidevogels. En in veengebieden dringt het water ook niet goed door van de sloot naar het midden van het perceel. Dus percelen drogen uit. Grutto’s en kieviten die we zo koesteren en waar we zo onze best voor doen botsen met hun snavel op ondoordringbare grond en kunnen niet bij hun voedsel komen. Ook lijkt het erop dat er minder insecten zijn doordat het gras en de bloemen slecht groeien met de droogte. En wat er omhoog komt wordt ook graag gegeten door de vele ganzen”.

Door Roos Kooiman

Artikel delen

KENNISPARTNER

Daniëlle Roelands-Fransen

Daniëlle Roelands-Fransen