Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Nieuw in Amsterdam: groene tramhaltes!

Als je door Amsterdam fietst, kom je de nodige groene daken en groene gevels tegen. Maar groene tramhaltes, die hadden we nog niet. Daar komt nu verandering in. De abri's op het Weteringcircuit en Marnixplein zijn vanaf dinsdag 7 januari behangen met groen.

Gemeente Amsterdam 8 januari 2020

Nieuws & Achtergrond

De abri op het Weteringcircuit (halte Vijzelgracht) heeft een groen dak én een groene wand. En hij heeft een eigen irrigatiesysteem dat werkt op regenwater. In de grond zit een pompkelder waarin regenwater wordt opgevangen. Dit regenwater wordt gebruikt om de planten in de wand volledig automatisch water te geven. Het is hiermee de eerste Rainproof abri van Nederland. De abri op het Marnixplein heeft alleen een groen dak.

Goed voor de stad

De groene daken zien er niet alleen mooi uit; ze vangen ook regenwater op, dat we weer kunnen hergebruiken. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling. En het vergroot de biodiversiteit in de stad. De groene daken trekken namelijk allerlei insecten aan, zoals vlinders en bijen. Super duurzaam dus allemaal.

Proef

De groene haltes zijn een proef die we in samenwerking met JCDecaux doen. We houden een jaar lang in de gaten of de groene abri's doen wat we ervan verwachten. Als het experiment succesvol verloopt, gaan we kijken of we op meer locaties groene abri's kunnen realiseren.

Artikel delen