Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Let goed op als u woont in een beschermd dorps- of stadsgezicht!

Let op als u woont in een beschermd dorps- of stadsgezicht! U kunt ervan genieten als uw vertrouwde omgeving beschermd wordt en daardoor niet verandert. Een beschermd dorps- of stadsgezicht kan u wel tegenwerken wanneer u van plan bent vergunningvrij te bouwen. U dient er rekening mee te houden dat voor percelen in een beschermd dorps- of stadsgezicht uitzonderingen gelden op het vergunningvrij bouwen.

17 december 2019

Beschermd stadsgezicht

Eerder hebben wij in deze blog al uitgelegd wanneer er vergunningvrij kan worden gebouwd, en aan welke voorwaarden moet zijn voldaan. Wanneer uw perceel echter is gelegen in een beschermd dorps- of stadsgezicht komen hier nog een aantal voorwaarden bij, en soms is vergunningvrij bouwen dan zelfs helemaal uitgesloten. U kunt in het bestemmingsplan vinden of uw perceel is gelegen in een beschermd dorps- of stadsgezicht. De meeste bestemmingsplannen zijn te raadplegen op ruimtelijkeplannen.nl. Vaak is ook op de website van de gemeente aangegeven waar de beschermde dorps- en stadsgezichten zich bevinden.

Om erachter te komen wat u wel en niet vergunningvrij mag bouwen in een beschermd dorps- of stadsgezicht is het van belang om na te gaan of uw vergunningvrije bouwplan past binnen de regels van het bestemmingsplan. Zo ja, dan heeft u de mogelijkheid om vergunningvrij te bouwen, zodat u voor uw bouwwerk dus geen vergunning aan hoeft te vragen. Als het niet binnen het bestemmingsplan past, dan is vergunningvrij bouwen in afwijking van het bestemmingsplan nauwelijks mogelijk.

Bouwplan past binnen bestemmingsplan

Wanneer het vergunningvrije bouwplan past binnen de regels van het bestemmingsplan mag u, onder voorwaarden, nog steeds vergunningvrij bouwen. Het moet dan gaan om een bouwwerk op een erf aan de achterkant van het hoofdgebouw. Denk hierbij aan een achtertuin bij een rijtjeshuis. Ook mag het erf dan niet naar openbaar toegankelijk gebied zijn gekeerd, zoals openbaar vaarwater of een openbaar park.

Dit zijn strengere regels dan de regels die gelden voor vergunningvrij bouwen in een gebied dat niet is aangemerkt als beschermd dorps- en stadsgezicht. Daar mag je namelijk op het gehele achtererf vergunningvrij bouwen, en mag het vergunningvrije bouwwerk niet dichterbij dan één meter van openbaar toegankelijk gebied worden gerealiseerd.

Past uw bouwplan binnen de regels van het bestemmingsplan en voldoet u aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen in een beschermd dorps- en stadsgezicht? Dan mag u gewoon vergunningvrij bouwen binnen het beschermde dorps- of stadsgezicht. Let er hierbij op dat u de overige voorwaarden voor vergunningvrij bouwen wel in acht neemt.

Ook mag u vergunningvrij inpandige veranderingen aanbrengen, of een verandering aanbrengen aan een achtergevel of achterdakvlak, zolang deze veranderingen voldoen aan de regels in het bestemmingsplan.

Bouwplan past niet binnen bestemmingsplan

Wanneer het bouwplan niet past binnen het bestemmingsplan, en dus in strijd is met het bestemmingsplan, is het vergunningvrij bouwen van bijbehorende bouwwerken uitgesloten. U mag dan geen vergunningvrije bijbehorende bouwwerken realiseren in het beschermde dorps- of stadsgezicht. Enkele kleine bouwwerken zijn wel toegestaan. Er mag bijvoorbeeld vergunningvrij een erfafscheiding, dakkapel of dakraam worden geplaatst. Deze moeten wel voldoen aan de algemene regels voor vergunningvrij bouwen.

Wanneer vergunningvrij bouwen is uitgesloten, en een afwijking van het bestemmingsplan nodig is, is er vaak nog een mogelijkheid om uw bouwplannen toch door te laten gaan. Misschien komt u wel in aanmerking voor de kruimelregeling.

Artikel delen