Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kleine bouwwerken zonder vergunning met burenakkoord

"Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente."

Gemeente Rotterdam 18 april 2019

Nieuws

In deze proef gaat het om een aantal veelvoorkomende kleine bouwwerken aan de voorkant van grondgebonden woningen zoals eengezinswoningen (bijvoorbeeld rijtjeshuizen of twee-onder-een-kapwoningen) in particulier eigendom. Normaal is er een omgevingsvergunning nodig voor bijvoorbeeld dakkapellen, bergingen, bijbehorende bouwwerken zoals een carport, dakterrassen, erfafscheidingen, kozijn- en gevelwijzigingen. Maar in deze proef hoeven de buren het alleen met elkaar eens te zijn.

Burenakkoord

Een vergunning is niet meer nodig. In plaats daarvan moeten de buren van links, rechts en aan de overkant het eens zijn met de komst van het bouwsel. Dat betekent dat degene die een bouwwerk wil laten plaatsen, de plannen en bouwtekeningen moet bespreken met de buren. De buren zetten hun handtekening als zij akkoord zijn en de aanvrager stuurt dat samen met de plannen en de bouwtekening naar de gemeente. Als alles in orde is, kan de bouw al na acht weken van start.

Wethouder Kurvers: Met deze proef lopen we vooruit op de omgevingswet. We willen voor Rotterdammers meer mogelijk maken met minder regels. Nu is de situatie met verbouwingen vaak: nee, tenzij je een vergunning hebt. We willen naar de situatie: ja, als er geen bezwaar is van buren. De proef past in deze tijd waarin Rotterdammers samen zaken willen regelen in hun eigen straat. Bovendien ben je veel goedkoper uit: als je het met je buren kunt regelen, hoef je niets te betalen. Dat geld kun je dan mooi aan je huis besteden.

Bestemmingsplan

Als alle buren het eens zijn, mag van het bestemmingsplan worden afgeweken. Niet alle kleine bouwwerken mogen. Zo mag er bijvoorbeeld geen serre of uitbouw aan de voorkant komen. De nieuwe regels van de Omgevingswet worden gevolgd. Ook moeten de nieuwe bouwwerken nog steeds voldoen aan het bouwbesluit. Dat betekent dat het degelijk moet zijn en geen gevaar op mag leveren.

Wethouder Kurvers: We gaan in gesprek met de mensen die nu een aanvraag voor een klein bouwwerk hebben lopen. Aan hen wordt gevraagd of zij mee willen doen aan de proef. Het staat iedereen vrij om daar wel of niet aan mee te doen. De procedures voor aanvragen en bezwaar blijven gewoon geldig. Maar we hopen natuurlijk dat buren dit onderling kunnen regelen en zo hun woning sneller en makkelijker kunnen verbeteren.

De proef wordt uitgevoerd in Prins Alexander (Ommoord, Nesselande, Zevenkamp) en in Hoogvliet. In Prins Alexander met uitzondering van het hoogbouwdeel vanwege de status van Rijksaandachtsgebied Wederopbouw die hierop rust; ook de historische linten langs de Wollefoppenweg en de Bermweg doen niet mee. In Hoogvliet zijn winkelcentrum Hoogvliet, de oude dorpskern en de historische linten langs de Hoogvlietse Kerkweg en de Hoogvlietse- en de Welhoeksedijk uitgezonderd van de proef. De proef start naar verwachting na de zomer en zal twee jaar duren.

Artikel delen