Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over klacht over geluidsoverlast aircoinstallatie buren

Minister Ollongren ( BZK) stuurt een afschrift van brief aan een burger over geluidsoverlast aircoinstallatie van de buren aan de Tweede Kamer.

15 november 2018

Kamerbrief over klacht over geluidsoverlast aircoinstallatie buren

De Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken heeft mij op 1 oktober 2018 verzocht om een reactie op de brief van M. van O. te B-E d.d. 20 september 2018 met een klacht over de geluidsoverlast van de airco-installatie van de buren. De commissie verzoekt mij daarbij in bredere zin in te gaan op geluidsoverlast, zoals deze bijvoorbeeld ook door warmtepompen kan worden veroorzaakt.

Ik heb op 28 mei 2018 Kamervragen beantwoord over geluid van warmtepompen en aircos voor omwonenden (Vergaderjaar 2017-2018 Aanhangselnummer 2658). In deze antwoorden heb ik aangegeven voornemens te zijn om in het Bouwbesluit 2012 geluidseisen op te nemen voor warmtepompen en aircos ter bescherming van omwonenden en u hierover in het najaar van 2018 nader te informeren. Ik heb ondertussen een onderzoek hiernaar laten uitvoeren door het akoestische adviesbureau LBP|SIGHT. Het betreffende rapport Onderzoek geluideisen buiten opgestelde warmtepompen en aircos in bouwregelgeving d.d. 25 oktober 2018 ontvangt u hierbij ter informatie. Op basis van dit rapport ben ik in afstemming met het Overleg Platform Bouwregelgeving bezig een wijziging Bouwbesluit op te stellen. Ik verwacht in maart 2019 een wijziging van het Bouwbesluit aan uw Kamer voor te leggen in het kader van de voorhangprocedure. Ik wil deze wijziging op 1 januari 2020 laten ingaan tegelijkertijd met de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG). De geluidseisen zullen gaan gelden voor nieuw te plaatsen installaties en zullen ook betrekking hebben op bestaande gebouwen die worden verduurzaamd.

Ik heb eenzelfde brief als u ontvangen van M. van O te B-E. U ontvangt hierbij een afschrijft van mijn reactie.

Download: Onderzoek geluideisen buitenopgestelde warmtepompen en airco's in bouwregelgeving

Het voornemen is nu om in het Bouwbesluit 2012 specifieke geluideisen op te nemen
voor warmtepompen en airco's die buiten een bouwwerk zijn opgesteld. Het ministerie van BZK heeft daarom aan LBP|SIGHT gevraagd een advies uit te brengen over mogelijke geluideisen (inclusief bepalingsmethode) die passen binnen de systematiek van het Bouwbesluit.

Download: Afschrift brief aan burger over klacht geluidsoverlast airco-installatie buren

zie ook:

Artikel delen